Správy Samospráva

Párty u Rada: Protestujúcim robili spoločnosť desiatky príslušníkov polície a ťažkoodencov

Vajanského nábrežie sa včera v noci zaplnilo niekoľkými stovkami nespokojných ľudí. Pred dom, v ktorom býva staromestský starosta, prišli vyjadriť nesúhlas s plánom obmedziť prevádzkové hodiny podnikov v centre.

Ilustračný obrázok k článku Párty u Rada: Protestujúcim robili spoločnosť desiatky príslušníkov polície a ťažkoodencov
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vajanského nábrežie v bratislavskom Starom Meste sa v piatok 23. septembra v noci zaplnilo niekoľkými stovkami nespokojných ľudí, ktorí prišli pred bytový dom, v ktorom býva staromestský starosta Radoslav Števčík, vyjadriť nesúhlas s plánom miestnej samosprávy obmedziť prevádzkové hodiny podnikov v centre mesta do 22.00 h.

Párty u Rada

Akcia s názvom „Párty u Rada“, ktorá vznikla na sociálnej sieti Facebook, bola protestom proti všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o pravidlách času a predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti. To schválili ešte v utorok 20. septembra poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Pohostinské a reštauračné zariadenia by podľa nariadenia mali byť oficiálne otvorené do 22:00 hod. Iba v prípade, ak by splnili tri technické opatrenia, mohli by mať otvorené dlhšie, a to cez týždeň do 24:00 hod. a cez víkend do 01:00 hod. nasledujúceho dňa.

Jedným zo spracovateľov materiálu bol staromestský vicestarosta Ľubomír Boháč, ktorý sa na margo opatrení vyjadril, že podniky sa báť nemusia, keďže mnohé z nich potrebné opatrenia aj tak už spĺňajú. Starosta Radoslav Števčík sa v daný deň pre médiá na danú tému odmietol vyjadriť, avšak v stredu zvolal tlačovú besedu, na ktorej oznámil, že predmetné uznesenie a VZN nepodpíše.

Svoje rozhodnutie odôvodnil rýchlou právnou analýzou, z ktorej podľa neho vyplýva, že niektoré uznesenia sú nad rámec kompetencií samosprávy, prípadne v rozpore s niektorými zákonmi.

Čítajte aj: Zatvárať o desiatej sa nebude! Starosta Starého Mesta nepodpísal uznesenie poslancov

Spojila ich sociálna sieť

To už sa ale prostredníctvom sociálnej siete začali spájať nespokojní Slováci a na „párty“ sa ohlásilo viac ako 6-tisíc ľudí. Podujatie bolo pravdepodobne ilegálne, keďže nebolo ohlásené oficiálne na žiadnom kompetentnom úrade. Proti plánom samosprávy prišlo na Vajanského nábrežie protestovať nakoniec niekoľko, prevažne mladých ľudí.

„Nastávajú nezmyselné, represívne VZN, ktoré nikam nevedú. Tu treba spolu komunikovať. Tu sa nedá urobiť niečo, že si povieme, že z jednej strany to tu zavrieme, ale z druhej strany nerozorávame, nekomunikujeme a nevymyslíme spoločné riešenie,“ nechala sa počuť jedna z protestujúcich.

„Mám pocit, že to, čo sa tu deje, sa mi podobá trošku na ten krok dozadu, ktorý sa nám udial niekedy v 1989. Máme tu starostu, ktorý robí opatrenia trochu nepremyslené. Máme tu niekoľko ľudí, ktorí sú chcú uzurpovať právo na toto mesto. A ja si myslím, že toto mesto je nás všetkých,“ skonštatoval iný z protestujúcich.

Skandovanie, trúbenie a hlasná hudba

Mnohí sa pritom zhodli na tom, že v centre funguje viacero dobrých podnikov, s ktorými nie sú žiadne starosti a tie by mali fungovať naďalej. Riešiť by sa podľa nich mali skôr tie, ktoré robia hluk a iné problémy. Nesúhlasia vytváraním akejsi kolektívnej viny a zavieraním všetkých podnikov, pričom upozorňujú na fakt, že herne či kasína fungujú nepretržite.

Protestujúci svoju nespokojnosť dávali najavo hlasným skandovaním, viacerými pokrikmi, štrnganím kľúčmi či vyzývaním starostu, aby sa ukázal. Z okien domu však miestami vykuklo iba pár miestnych obyvateľov. Zabávajúci istý čas „protestovali“ aj pri hudbe, keď im ju príslušníci mestskej polície dvakrát vypli, začali sami spievať. Trúbením ich pritom podporili aj viacerí šoféri prechádzajúci o­kolo.

Na protestujúcich „dohliadali“ desiatky príslušníkov mestskej a štátnej polície a ťažkoodencov, ktorí zároveň oddelili jednu stranu cesty od druhej, aby mohli autá premávať aspoň v jednom jazdnom pruhu v každom smere. Minimálne jedného účastníka, najmä počas púšťania hudby, polícia odviedla.

Skrátenie prevádzkových hodín podnikov v centre mesta by prijali niektorí dotknutí obyvatelia ulíc, ktorým okrem toho, že sa nevyspia, vadí hluk či neporiadok po niektorých návštevníkov podnikov. Na druhej strane stoja prevádzkovatelia, podľa ktorých by skrátenie otváracích hodín bolo pre nich likvidačné a dopad by to mohlo mať aj na cestovný ruch. Všeobecne záväzné nariadenie by sa malo opätovne dostať na októbrové rokovanie miestneho zastupiteľstva, jeho konečné znenie majú v rukách poslanci.

Čítajte aj: Majitelia protestujú. Včera o desiatej večer kaviarne a bary v centre zatvorili

Bratislavské bary a reštaurácie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM