Tomáš Stupavský Samospráva

Parkovacia politika musí zabezpečiť, aby boli cesty a križovatky prejazdné pre záchranné a bezpečnostné zložky, tvrdí starosta Bajan

Na miestom úrade sa uskutočnilo rokovanie na podnet zástupcov záchranných a bezpečnostných zložiek ako aj firiem zabezpečujúcich verejnoprospešné činnosti. Cieľom stretnutia bolo predstavenie východísk pripravovanej parkovacej politiky a súčinnosť pri jej zavádzaní.

Ilustračný obrázok k článku Parkovacia politika musí zabezpečiť, aby boli cesty a križovatky prejazdné pre záchranné a bezpečnostné zložky, tvrdí starosta Bajan
Zdroj: Dnes24.sk

„Stretnutie sme pripravili kvôli zlým skúsenostiam, ktoré takmer pravidelne sprevádzajú prácu záchranárov, hasičov, policajtov a napokon aj ľudí, ktorí vyvážajú odpad a čistia cesty. Východiskom je zavedenie parkovacej politiky, systému, ktorý urobí cesty prejazdné, križovatky prehľadné, chodníky bezpečné a parkovanie usporiadané,“ uviedol starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Starosta zároveň účastníkom rokovania zdôraznil: „Musíme počúvať vaše názory, lebo vaša práca je pre ľudí mimoriadna.“

Účastníkov pracovného stretnutia informoval Miroslav Štefánik, prednosta úradu, o snahe zvýšiť priamy vjazd a operatívnosť zásahov záchranných zložiek. „Budeme radi ak nás na základe vlastných skúseností budete informovať o reálnej situácií a možných zlepšeniach statickej dopravy, ktoré nemôžeme vnímať ako kritiku, ale podnety na neustále zlepšovanie dopravnej situácie.“

Blokujúce autá

Riaditeľ OLO Roman Achimský na stretnutí informoval, že zvýšil komunikáciu so správcami bytových domov a v nevyhnutných prípadoch zabezpečujú odvoz odpadov v náhradných termínoch. Preto podľa neho každé riešenie zvyšujúce priepustnosť ciest je prínosom pre súčasný stav. Veľmi podobne to vnímajú aj hasiči, štátna a mestská polícia, ktorí sa zaujímali aj o smerovanie riešenia parkovania na komunikáciách I. a II. triedy.

Zástupca veliteľa Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Adrian Mifkovič upozornil, že požiare áut sú štatisticky častejšie ako požiare v bytoch.

„Rýchly zásah v tomto prípade znamená menej hmotných škôd na majetku obyvateľov,“ doplnil Mifkovič. Na základnú školu Turnianska sa hasiči práve kvôli parkujúcim autám nevedeli dostať, čo spôsobilo omnoho vyššie škody na budove a zariadení.

Na záver stretnutia prisľúbili všetci zúčastnení pripomienkovať výkresy, ktoré budú zverejnené na petržalskej oficiálnej stránke v najbližších dňoch.

Prečítajte si tiež: Čo prinesie parkovacia politika Petržalčanom? Rezidentské a abonentské karty, parkovanie do 150 metrov od bytu a menej áut na chodníkoch

Zdroj foto: MIESTNY ÚRAD MČ BRATISLAVA-PETRŽALKA

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM