Rôzne

Park na Račianskom mýte Nové Mesto zatiaľ opraviť nemôže

Mestská časť by chcela skultúrniť park na Račianskom mýte. V ceste jej ale stojí nevyriešený problém s pozemkami.

Ilustračný obrázok k článku Park na Račianskom mýte Nové Mesto zatiaľ opraviť nemôže
4
Galéria
Zdroj: Facebook

Park na bratislavskom Račianskom mýte mestská časť Nové Mesto zrevitalizovať zatiaľ nemôže. Musí najprv doriešiť právny vzťah k pozemkom pod ním. Tie totiž patria okrem mestskej časti, štátu a cirkvi.

Problém s pozemkami

„Momentálne riešime otázku zverenia pozemkov od cirkvi a štátu. Dovtedy nemôžeme začať s revitalizáciou parku,“ uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Kedy bude problém s pozemkami definitívne vyriešený, mestská časť nateraz nevie odhadnúť.

Park Račianske mýto chce Nové Mesto zrevitalizovať pre jeho stav, ktorý podľa samosprávy nevyhovuje súčasným potrebám svojím zariadením, stavom povrchov či zelene. „Mnohé časti parku sú výrazne opotrebované a vyžadujú si rekonštrukciu, najmä povrchy chodníkov a spevnených plôch,“ písala ešte minulý rok v zámere novomestská samospráva. V tom čase požiadala o posúdenie vplyvov projektu rekonštrukcie na životné prostredie.

Funkčné zóny

Projekt revitalizácie počíta s tromi funkčnými zónami. Prvá je určená pre deti do šesť rokov a doplnená o multifunkčné športové plochy. V tejto zóne bude vysadený trávnik, po ktorom sa bude dať chodiť. Navrhnutá je aj aleja a uvažuje sa aj o výsadbe kríkov a trvaliek.

Rekonštrukcia chodníkov má zabezpečiť bezpečnejší pohyb návštevníkov parku, pričom budú korčuliari oddelení od chodcov.

Po obvode dvoch funkčných zón bude viesť bežecký chodník. V západnej časti má byť bezpečnostný povrch s fitnes prvkami pre všetky vekové kategórie.

Ihriská na petanque

V druhej funkčnej zóne parku, s terénnymi modeláciami pre deti od šesť do 16 rokov, bude súčasťou terasa z liateho gumeného povrchu určená na bicyklovanie a kolobežkovanie pre deti. Okolo celej zóny má viesť mlatový chodník, popri ktorom sú plánované hracie prvky pre deti.

Predovšetkým pre seniorov bude určená tretia zóna, v ktorom sa postavia dve ihriská na petanque. Pribudne aj aleja stromov, lavičky i odpadové koše.

Park Račianske mýto predstavuje centrálny park Nového Mesta. Miesto, kde sa rozprestiera, má bohatú históriu. V súčasnosti je park vo väčšej časti zatrávnený. V pešej zóne je zámková dlažba, detské ihriská, ako aj fontána s centrálnym rozprašovačom s výškou vodného stĺpca sedem metrov. Je tu aj socha s varujúcim názvom Hirošima, ktorá je darom akademického sochára Tibora Bartfaya.

Park na Račianskom mýte
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM