Nina Táborská Rôzne

Jedinečný priestor opäť otvorený verejnosti! Pozrite sa po 19-tich rokoch do Lekárne u Salvatora

Historická pamiatka, jeden z najatraktívnejších domov v Bratislave, ktorý si pamätajú najmä staršie generácie, sa po 19tich rokoch opäť sprístupnil pre verejnosť. V pôvodnej a nezmenenej podobe. Postaral sa o to Bratislavský okrášľovací spolok.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný priestor opäť otvorený verejnosti! Pozrite sa po 19-tich rokoch do Lekárne u Salvatora
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Neorenesančná budova postavená ešte v roku 1904 lekárnikom Rudolfom Adlerom, patrí k pamiatkam starého Prešporka. Po tom, čo prebehla privatizácia mobiliáru, ostala lekáreň od roku 1995 až do včera zatvorená. O historický priestor aj dnes prebiehajú viaceré súdne spory.

Fasáde budovy dominuje socha Krista Spasiteľa od bratislavského významného sochára Alojza Rigeleho. Zachované sú aj slovenské, maďarské a nemecké nápisy, ktoré označovali pôvodnú Lekáreň u Salvatora.

Vďaka iniciatíve Bratislavského okrášľovacieho spolku tu až do 20. decembra denne od 13.00 do 20.00 hodiny môžete vidieť súčasné umenie v podaní Soda Gallery a Roman Fečík Gallery na skupinovej výstave s názvom POP UP.

Súčasťou vernisáže je aj zbierka organizovaná rovnako spolkom, ktorej výťažok poputuje na obnovu fasády tohoto jedinečného domu. Priestor obdivovaný nielen Bratislavčanmi, ale aj turistami, si včera na slávnostnom otvorení prišlo pozrieť niekoľko zvedavcov, starších i mladších, domácich i zahraničných. „Našim zámerom je v priestoroch bývalej lekárne vybudovať komunitné centrum, ktoré bude slúžiť kultúrnym účelom a tým ho sprístupniť verejnosti,“ informoval Maroš Mačuha z BOS.

Pamätáte si na Lekáreň u salvatora? Priestor je opäť otvorený verejnosti
7
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM