Rôzne

Ožíva projekt Nové Vajnory: Investor plánuje vybudovať jazero a pláže

Na realizáciu bol odporučený variant vybudovania novej obytnej zóny na ploche bývalého letiska rozdelenej do deviatich blokov pre takmer 17 000 obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Ožíva projekt Nové Vajnory: Investor plánuje vybudovať jazero a pláže
6
Galéria
Zdroj: Nordic Investors

V lokalite Starého letiska v bratislavskej mestskej časti Vajnory plánuje finančná skupina Nordic Investors v rámci úvodnej etapy projektu Nové Vajnory výstavbu nového jazera s plážami. Dlhé roky známy zámer výstavby rozsiahlej obytnej zóny v tejto mestskej časti tak opäť ožíva. Informoval o tom investor.

Jazero a pláže

Jazero je plánované ako dvojhektárové, obklopené piesočnatými plážami, zelenými lúkami, mólom a schodmi. „Tie budú slúžiť nielen ako prístup k vode, ale aj ako plocha pre odpočinok,“ uviedol partner skupiny Nordic Investors Jan Petřík.

Zámerom investora je vybudovať toto jazero, ktoré ma tiež zabezpečiť efektívne zadržiavanie vody v území tak, aby tu nevznikali zaplavené územia a mokrade. Počíta sa aj so športoviskami, plochami pre voľnočasové aktivity či cyklotrasami, ktoré investor plánuje napojiť na malokarpatsko-šúrsku cyklotrasu JuRaVa.

Projekt Nové Vajnory predstavuje komplexnú občiansku vybavenosť, služby, reštaurácie, kaviarne, obchody, rezidenčné bývanie v podobe individuálnej i menšej bytovej výstavby, športové a odpočinkové aktivity. Investor ráta aj so zdravotnými zariadeniami, kanceláriami a administratívou, školou a materskými školami. Momentálne sa prerokováva dokumentácia pre územné rozhodnutie.

Bývanie pre 16 784 ľudí

„V súčasnom období pracujeme na projektových prípravách. Zabezpečujeme projekty pre všetky kľúčové prípojné body, siete, napojenie komunikácií, cyklotrasy, pešie komunikácie, vrátane projektu jazera,“ spresnil Petřík s tým, že chcú v blízkom období odstrániť staré stavby letiska, ktoré nie sú využívané.

Na webovej stránke projektu sú zverejnené zatiaľ len základné informácie. Týždenník Trend minulý rok informoval, že projekt výstavby rozsiahlej obytnej zóny vo Vajnoroch zmenil majiteľa. Skupina Nordic Investors totiž v tom čase prevzala firmu Circle Slovakia, s.r.o., ktorá bola vlastníkom nehnuteľností.

Podľa záverečného stanoviska k projektu, ktorý predkladala na posúdenie ešte spoločnosť Circle Slovakia, je plocha dotknutého územia 878 877 metrov štvorcových (m2). Zastavená plocha je viac ako 200 000 m2. Na realizáciu bol odporučený ešte v roku 2010 variant vybudovania novej obytnej zóny na ploche bývalého letiska rozdelenej do deviatich blokov pre 16 784 obyvateľov. Spoločnosť Circle Slovakia odhadovala náklady na výstavbu novej mestskej štvrte vo výške 863 miliónov eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM