Maros Palesch Iné športy

Otvorenie vodnej skútristickej sezóny úspešné

BRATISLAVA - DUNAHARASZT, 26.05.2011. Nový ročník medzinárodných Majstrovstiev Maďarska vo vodných skútrov odštartoval 21. mája prvým podujatím v maďarskom Dunaharaszti. Najúspešnejší slovenskí vodní skútristi z LAMY JET teamu odštartovali svoju už t

V sobotu 21. mája privítalo pretekárov krásne slnečné počasie. Na jazero v Dunaharaszti pri Budapešti dorazili pretekári z Maďarska, Slovenska, Českej republiky, Nemecka, Srbska a Rakúska. Po zimnej prestávke a ladení strojov bol každý zvedavý na konkurenčné stroje. LAMY JET team si pripravil na sezónu 2011 úplne nový stroj na kráľovskú kategóriu GP (sedačky upravené). V kategórii STOCK (sedačky sériové) nastúpi so svojím minuloročným strojom.

Predpoludním odštartoval slalom nováčikov. Slalom sa jazdí na čas. Každý jazdec má dve jazdy a z tých sa mu počíta najlepšia jazda. Slovenská reprezentantka Sandra Lamyová prišla obhájiť svoj minuloročný majstrovský titul v kategórii SLALOM LADY. Po dvoch jazdách a výbornom výkone obsadila druhé miesto po reprezentantke z Nemecka.

Po slalome nováčikov nasledovala rozprava pretekárov na vytrvalostné preteky.

Vytrvalostné preteky sa jazdia v dvoch kategóriách, STOCK (sedačky sériové) a GP (sedačky upravené) a v kategórii SKI (stojky). Pilot LAMY JET teamu Mário Lamy nastúpil v kategórii STOCK so svojim minuloročným skútrom. Počas pretekov mal problémy s riadiacou jednotkou, no napriek týmto problémom skončil na 3. mieste. Po 20 minútovej prestávke štartoval Mário svoj ďalší vytrvalostný pretek v kráľovskej kategórii GP s novým 400 koňovým vodným skútrom. Hneď po štarte sa usadil na druhom mieste a po troch kolách sa prebojoval na prvé miesto, ktoré si udržal až do konca preteku. "Bolo to dosť náročné, pretože v sériových skútroch som mal technické problémy. 3. miesto som si vybojoval len vďaka mojej fyzickej výdrži a skúsenostiam. V kategórii GP som nastupoval s úplne novým vodným skútrom, na ktorom sa ešte len učím jazdiť a hneď sa mi podarilo zvíťaziť. Mám z toho veľkú radosť. Veľkú zásluhu majú na tom hlavne moji sponzori a moji rodičia, ktorí ma v tomto športe veľmi podporujú,“ zhodnotil svoj výkon Mário Lamy.

Po vyčerpávajúcej a slnečnej sobote prišla nedeľa so svojím nabitým programom. O 10 hodine bola rozprava pretekárov, kde sa oboznámili s traťou a dostali pokyny na preteky. V nedeľu sa jazdia preteky na uzatvorenej trati, tzv. HYDROCROSS. Pretekári štartujú v štýle motokrosového pevného štartu z gumy. Jazdia sa dve rozjazdy po 15 min. Je 10 kategórií, kde sú vodné skútre rozdelené podľa technickej kontroly do rôznych kategórií, napr. sedačky STOCK, GP, stojky STOCK, GP a nováčikovia majú zvlášť kategóriu NOVICE. V kategórii NOVICE sú pretekári, ktorí začínajú pretekať.

Prvú kategóriu odštartoval Mário v kategórii STOCK už s opraveným vodným skútrom. V prvej rozjazde si vybojoval 3. miesto. Sandra Lamyová nastúpila na svoje prvé preteky v kategórii NOVICE a podarilo sa jej obsadiť 5. miesto. Po nováčikoch nastupovala kráľovská kategória GP, kde Mário po nevydarenom štarte z dvanástich pretekárov vybojoval 3. miesto v prvej rozjazde.

Po prestávke, v ktorej sa predviedli freestylisti so svojimi neuveriteľnými akrobatickými kúskami nasledovali druhé rozjazdy.

V druhej rozjazde v kategórii STOCK si vybojoval Mário 2. miesto hneď po štarte a celkovo v tejto kategórii obsadil 2. miesto. Sandra v druhej rozjazde obsadila 4. miesto a celkovo sa jej v prvých pretekoch podarilo umiestniť na krásnom 5. mieste, čo je veľmi dobrý výsledok na začínajúcu pretekárku. Ako posledná a divácky najviac zaujímavá kráľovská kategória GP skončila pre slovenského reprezentanta Mário Lamyho veľmi úspešne, pretože do cieľa prišiel na 2. mieste a celkovo tak obsadil v tejto kategórii výborné 3. miesto.

Nakoniec čakal na pretekárov slávnostný ceremoniál. Pretekári z LAMY JET teamu stáli zo šiestich kategórii na stupňoch víťazov až päť krát. Aj to je výsledkok poctivej zimnej prípravy a tento tím sa percentom úspešnosti môže zaradiť medzi absolútnu špičku v Európe.

„Máme za sebou prvé tohtoročné preteky. Som veľmi hrdý na našich pretekárov, lebo dosiahli vynikajúce úspechy stali sme sa aj najúspešnejším tímom prvého kola. Technika pracovala ako mala, až na drobné technické problémy, ktoré sa nám podarilo počas noci odstrániť. Máme skvelých pretekárov, skvelý tím, takže máme na to, aby sme bojovali o popredné priečky. Veľká vďaka patrí aj našim sponzorom, VILMOŠ, SAPPÉ ALOE VERA DRINK, HUDBA.SK, RINGO.SK, SETCO, RED BULL, RIWAX, bez ktorých sa tento nákladný šport ani nedá robiť," uzavrel Ivan Lamy, manažér LAMY JET teamu.

** Najbližšie sa slovenský tím predstaví na Európskom pohári ALPEN ADRIA CUP 2011 v Baška Voda v slnečnom Chorvátsku 10. júna, kde bude Mário Lamy obhajovať minuloročný majstrovský titul v kategórii STOCK.**

LAMY JET team – výsledky:

Mario LAMY 3. miesto Runabout STOCK OFFSHORE 30 min.

  1. miesto Runabout GP OFFSHORE 30 min.
  2. miesto Runabout STOCK
  3. miesto Runabout GP

Sandra LAMYOVA 2. miesto Runabout SLALOM LADY 5. miesto Runabout NOVICE

Zdroj + foto: LAMY JET team, Mário Lamy

LAMY TEAM
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM