Michaela Katonová Šport

Osobný tréner o novoročných predsavzatiach: "Ak to chcem urobiť, urobím to hneď!"

Väčšina novoročných predsavzatí je spojená so zlepšením fyzickej kondície a zároveň vylepšením postavy. Fitnes centrá sú preto v prvých mesiacoch roka plnšie, ako inokedy. O tom, či ľudí do posilňovní privádzajú výčitky alebo ozajstný záujem sme sa rozprávali s osobným trénerom Davidom Dikaczom.

Ilustračný obrázok k článku Osobný tréner o novoročných predsavzatiach: "Ak to chcem urobiť, urobím to hneď!"
Zdroj: Dnes24.sk

Robíme zo svojho tela odpadový kôš?

Vianoce sú obdobím hojnosti. Mnohí ľudia si nedávajú pozor na to, aké potraviny konzumujú. V novom roku potom prídu zásadné rozhodnutia.

„Ľudia majú výčitky svedomia. Vianočný čas chápu ako obdobie, keď svoje telo premenia na kôš, do ktorého hádžu úplne všetko,“ myslí si osobný tréner David Dikacz, ktorý pôsobí aj v pohybovej príprave detí FitKids.

Čakať na nový rok je alibizmus

Zhodiť nadbytočné kilá je už ale oveľa náročnejšie. Podľa trénera však nový rok nie je dôvodom na to, aby sa ľudia o seba začali starať. „Ak niekoho dokážu predsavzatia nakopnúť a motivovať, tak prečo nie. Skôr si myslím, že je to alibizmus čakať na nový rok, aby sme sa o seba začali starať,“ hovorí David Dikacz.

Podľa jeho slov sú zdravie a línia behom na dlhé trate. Nie je to otázka pár týždňov. „Nemám rád predsavzatia typu – od budúceho týždňa začínam, lebo ak niečo chcem urobiť, urobím to hneď.“

Strava je dôležitejšia, ako cvičenie

Podstatné pri cvičení je aj stravovanie. Podľa odborníkov je strava podstatnejšia, ako hodina strávená vo fitnes centre, či pri inej pohybovej aktivite. „Ľudia majú pocit, že ak boli v posilňovni, môžu si dovoliť viac zjesť, ale nie je to pravda,“ upozorňuje Dikacz.

Vyvážená strava spolu s cvičením sa odrazí nielen na váhe, ale aj na dobrom pocite. Dokonca vôbec neplatí, že musíte hladovať. Práve naopak, znamená to jesť po menších dávkach, viackrát za deň a mať dostatok tekutín. So stravovacím plánom a vhodným programom cvičenia vedia odborne poradiť tréneri aj nutriční špecialisti.

Prečítajte si tiež: Igor Bukovský, odborník na zdravú výživu radí: „Dajte si len také predsavzatia, ktoré dodržíte“

Na moderný športový areál Jama pôjde viac ako 900-tisíc eur. Bratislavčania sa môžu tešiť na nový koncept športoviska

Foto ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM