Nina Táborská Rôzne

Oslávte Medzinárodný deň kávy! Doprajte si espresso zadarmo aj v Bratislave

Dnešok je oficiálnym medzinárodným dňom kávy. Sviatok, ktorý vznikol u našich rakúskych susedov, oslavuje kávu ako takú, jej rôzny pôvod, spôsoby výroby, prípravy a jej rozmanité chute. Vo vybraných bratislavských kaviarňach si tak dnes môžete vychutnať espresso zdarma. Na zdravie!

Ilustračný obrázok k článku Oslávte Medzinárodný deň kávy! Doprajte si espresso zadarmo aj v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Aj v hlavnom meste dnes oslavujeme svetový deň kávy. Pražiareň Coffein, ktorej kávu si môžete vychutnať v hlavnom meste hneď na viacerých miestach, v tento deň vymyslí vždy niečo zaujímavé. Po minulé roky to bola doprava zdarma, degustácia v kaviarni, zaujímavý článok a podobne. „Tentokrát sme sa ale prekonali a spolu s našimi partnermi sme zorganizovali akciu s názvom espresso zdarma,“ informuje pražiareň.

O čo sa jedná?

Vo vybraných kaviarňach pripravia dnes, 1. októbra, espresso zdarma pre každého z vás. „K espressu dostanete aj infokartičku, na ktorej nájdete zaujímavosti o káve, pražení, mletí a podobne,“ informuje pražiar.

Zapoja sa Cafe La France na Krížnej 3 a Kaviareň Gramec na Židovskej 3.

Okrem toho sa pripoja aj kaviarne v Trnave, Trenčíne, Nitre, Topoľčanoch, v Banskej Bystrici a inde. Viac sa dozviete TU.

Coffee shop Dobrá káva na Starej Prievozskej 2 si pripravila pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy svoj event a v čase od 10:00 do 16:00 môžete využiť 30-eprcentnú zľavu na nákup zrnkovej kávy a dať si rovnako espresso zadarmo.

Káva je v hlavnom meste témou stále viac diskutovanou. Pribúdajú stále nové kaviarne, konajú sa rôzne diskusie a workshopy, ľudia začali upúšťať od veľkovýrobcov kávy a objavujú lokálnych dodávateľov. Bratislava zažíva kávový boom.

Nie je káva ako káva

Hovorí o tom aj Martin Králik, majiteľ Bratislavčanom dobre známeho Pána Králička: „V súčasnosti je káva trendom, ľudia objavili aj iné značky ako veľkovýrobcov, ktorých poznajú na celom svete. Rôznych lokálnych výrobcov a rôzne alternatívy prípravy kávy,“ povedal pre Bratislava24.sk M. Králik.

Za posledný rok pribudlo v Bratislave viac kaviarní ako kedykoľvek predtým. Navyše sa z nich stávajú miesta, kde máte na výber nielen z niekoľkých druhov kávy a spôsobov prípravy, ale aj miesta, kam ľudia chodia pracovať, čítať, baviť sa, stretávať sa s priateľmi či vychutnávať si dobré jedlo a domáce koláče.

Kaviarne pribúdajú, pretože je po nich dopyt. „Nejde pri tom len o kávu, ale aj o prostredie, kultúrnejší priestor, sú miestom kde sa stretávajú ľudia a v neposlednom rade ide aj o iné vedľajšie produkty ako napríklad domáce sirupy, koláče a podobne, ktoré sa k tomu pridávajú. Dnes sa konajú v kaviarňach tiež rôzne workshopy a diskusie a ľudia si na to zvykajú,“ vysvetľuje Králik, prečo sa kaviarne stávajú vyhľadávanými miestami.

Prečítajte si tiež: Milovníci kávy, zunovali sa vám kaviarne v centre mesta? Máme pre vás zaujímavý tip

Kaviarne majú svoju tradíciu pravdaže aj v Bratislave. „Historicky bola Bratislava mestom, ku ktorej patrila káva. Napríklad také Korzo plné kaviarní. Potom to zaniklo no v súčasnosti sa tento trend opäť vracia,“ priblížil Martin Králik.

Pridali sme sa k prúdu, ktorý zaplavil celý svet. Stačí zájsť do Prahy alebo rovno do neďalekej Viedne, kde je pravdaže viedenská kaviarenská kultúra každému dobre známa, aby sme sa presvedčili o tom, že tento nápoj skutočne vytvára veľkú komunitu a spája tých najrôznejších ľudí.

Prečítajte si tiež:

Pripravil najlepšiu kávu, reprezentovať nás bude v Amerike: Viete aká je najkreatívnejšia alternatívna príprava kávy?

Milovníci kávy si prišli na svoje: Čo všetko priniesol najočakávanejší kávový festival do Bratislavy?

Svetový deň vegetariánov: Nemusíte ním byť, aby vám chutilo. Presvedčte sa sa týchto miestach v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM