Maros Palesch Iné športy

Osemveslice na Dunaji

Slovenský veslársky klub, v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislava, usporiada 18. septembra 2010 už 16. ročník tradičných pretekov osemveslíc z Devína do Bratislavy. Podujatie sa uskutoční v rámci Európskeho týždňa mobility (16.-22.9.2010) a nad p

Štart pretekov bude o 15:00 na rieke Morava pod hradnou skalou hradu Devín. Celkovo sa na štarte stretne viac ako 12 medzinárodných posádok. Štartovať budú posádky zo Slovenska, Českej Republiky, Rakúska a Nemecka. Pretekári budú musieť prekonať trať dlhú bezmála 11 km. Cieľ pretekov je pod Bratislavským hradom, oproti lodenici Slovenského veslárskeho klubu.

Diváci si najlepšie budú môcť vychutnať atmosféru pretekov v priestoroch cieľa – lodenice Slovenského veslárskeho klubu na petržalskej strane Dunaja oproti bratislavskému hradu. Príchod osemveslíc do cieľa je očakávaný o 15:30. Vyhodnotenie celej súťaže bude v lodenici o 16:00. Organizátori pripravili s partnermi sprievodný program, ktorý začína v priestoroch lodenice už od 14:00. Návštevníci si budú môcť vyskúšať jazdu na veslárskom trenažéri a prezrieť si veslárske lode.

Preteky osemveslíc Devín – Bratislava boli prvý krát uskutočnené v roku 1863, čím sa stali jednými z najstarších veslárskych pretekov v Európe. Po Druhej svetovej vojne bola tradícia prerušená. V roku 1994 bola tradícia obnovená na pôvodnej trati. Preteky sú známe svojou náročnosťou a sú jednými z mála pretekov osemveslíc organizovaných v Európe na dlhú trať. Pretek je svojím charakterom jedinečným spojením športovej a kultúrnej tradície.

Termín pretekov: 18. 9. 2010 Miesto konania:
Štart – Rieka Morava pod devínskym hradom o 15:00
Cieľ – Dunaj pod bratislavským hradom (cca o 15:30) Miesto konania sprievodného programu a vyhodnotenia pretekov: Lodenica SVK, Viedenská cesta 24 Začiatok akcie: 14:00 Vyhodnotenie víťazov: 16:00 Ukončenie akcie: 22:00 Hlavný organizátor: Slovenský veslársky klub

Zdroj: Kancelária primátora Hlavného mesta SR Bratislavy, Beatrice Szaboová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM