Adriana Banásová Kultúra

Originálna Saxophone Syncopators po prvý raz v Bratislave. Zaznie klasika i ragtime

Kvarteto Saxophone Syncopators sa predstaví na koncerte v Múzeu Chorvátov v Devínskej Novej Vsi v nedeľu 9. augusta. Orchester tohto žánru na Slovensku pôsobí po prvý raz. Nielen repertoárom, aký hrajú, ale aj samotnými hudobnými nástrojmi sa odlišujú od svojich súčasníkov.

Ilustračný obrázok k článku Originálna Saxophone Syncopators po prvý raz v Bratislave. Zaznie klasika i ragtime
Zdroj: Dnes24.sk

Tentoraz sa zoskupenie predstaví so zaujímavými dielami klasickej hudby, ktoré boli skomponované v čase, keď sa saxofón ako hudobný nástroj ustaľoval medzi svojimi staršími kolegami. Všetky diela boli pôvodne napísané pre saxofónové kvarteto. Zaznejú diela Jeana Baptista Singeleého, Jevgenija Iršaja, Alexandra Glazunova a Eugéne Bozzu. Program je koncipovaný k významným výročiam skladateľov v tomto roku. Alexander Glazunov sa narodil pred 150 rokmi, Eugéne Bozza pred 110 rokmi, J.B. Singeleé pred 140 rokmi.

Hot jazz a dobové nástroje

Saxophone Syncopators je unikátne saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje na interpretáciu diel, pôvodne skomponovaných pre toto nástrojové obsadenie. Kvarteto sa zameriava na dva odlišné hudobné žánre. Jedným je klasická hudba a druhým je ragtime z rokov 1910–1920. Štvoricu umelcov tvoria Pavol Hoďa, Ján Gašpárek, Ladislav Fančovič a Frederika Babuliaková.

Vo svojom klasickom repertoári oživujú diela, ktoré na Slovensku neboli nikdy interpretované, napríklad saxofónové kvarteto op.109 Alexandra Glazunova. Diela vznikali v dobe, keď saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj, a stal sa veľkou inšpiráciou pre interpretov aj pre hudobných skladateľov. Aj dnes saxofón inšpiruje skladateľov a napríklad Jevgenij Iršaj skomponoval priamo pre Saxophone Syncopators skladbu Saxocracy.

Saxophone Syncopators okrem repertoáru klasickej hudby hrajú aj najstarší ragtime a hot jazz z rokov 1910–1920 v originálnych úpravách pre saxofónové kvarteto podľa vzoru saxofónových ansámblov, ktoré v týchto časoch fungovali, ako napr. Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette, Hollis Saxophone Quintet. Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators originálne dobové nástroje z 20. rokov minulého storočia.

Informovala manažérka Jana Dekánková.

zdroj foto: saxophonesynco­pators.com

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM