Prokop Slováček Rôzne Rôzne

OPÝTALI SME SA: Je teraz bezpečné cestovať na dovolenku do Turecka?

V súvislosti s vyhrotenou situáciou v Turecku sa možno práve teraz rozhodujete, či cestovať do tejto obľúbenej dovolenkovej destinácie. Ako sa teda aktuálna situácia dotkne slovenských dovolenkárov? Majú cestovať? A ak hej, majú sa niečoho obávať?

Ilustračný obrázok k článku OPÝTALI SME SA: Je teraz bezpečné cestovať na dovolenku do Turecka?
Zdroj: TASR

Podľa Igora Skočeka z ministerstva zahraničných vecí rezort situáciu neustále monitoruje. Má informácie zo slovenského veľvyslanectva v Ankare a Generálneho konzulátu v Istanbule a podľa nich na stránke ministerstva aktualizuje svoje odporúčania.

Aktuálne, v súvislosti s vyhlásením výnimočného stavu, je stupeň odporúčania 2, čo znamená zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí.

„Vzhľadom na aktuálne vyhlásenie výnimočného stavu na celom území krajiny ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Ankary a Istanbulu, s výnimkou letiskového tranzitu na medzinárodných letiskách v Ankare a v Istanbule, ktoré sú v prevádzke. Na letiskách je potrebné rátať so zdržaniami v súvislosti s prísnymi bezpečnostnými kontrolami,“ povedal pre portál Dnes24.sk Igor Skoček, šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí.

Letoviská sú pokojné

Rezort diplomacie tiež odporúča občanom SR, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, zvýšenú opatrnosť a nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny.

Aby obmedzili pohyb po krajine a striktne dodržiavali pokyny miestnych bezpečnostných zložiek. Situácia v tureckých prímorských letoviskách je pokojná a letisko v Antalyi a v Izmire je v prevádzke.

Čítajte aj: V Turecku platí výnimočný stav, prezident Erdogan pritvrdzuje

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky dôrazne odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Sem necestujte

„Naďalej odporúčame slovenským občanom, v súvislosti s pretrvávajúcou závažnou bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka spojenou s bezpečnostnými operáciami proti militantom PKK a pretrvávajúcim konfliktom v Sýrii, zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tureckých miest a provincií Adana, Hatay, Kilis, Gazi Antep, Şanlıurfa, Mardin, Diarbakiyr, Şirnak, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars, Agri a Van, ako aj nezdržiavať sa v cca 40 km pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranice,“ dodal ďalšie informácie Skoček.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM