KAW Rôzne

Oprava historického múru aj diery na chodníku. Tam, kde mesto zlyháva, nastupujú dobrovoľníci

Priznajte sa, koľkokrát ste čľupli do mláky v diere pri bývalom hoteli Kyjev? "Večná" diera je už preč vďaka dobrovoľníkom. Pracuje sa aj na skrášlení múrika pri Zámockých schodoch.

Ilustračný obrázok k článku Oprava historického múru aj diery na chodníku. Tam, kde mesto zlyháva, nastupujú dobrovoľníci
4
Galéria
Zdroj: BOS

Ľudia, ktorým nie je Bratislava ľahostajná si aj tento týždeň vyhrnuli rukávy. Bratislavský okrášľovací spolok pod vedením Maroša Mačuhu sa pustil do opravy múru pri Zámockých schodoch, dobrovoľníci okolo Matúša Čupku zas opravili kritické miesto na frekventovanom chodníku.

Historický múrik

Včera (29. marca) Bratislavský okrášľovací spolok (BOS) vďaka iniciatíve jeho riaditeľa Maroša Mačuhu začal s opravou zničeného múrika na Zámockých schodoch. Cez túto dôležitú pešiu trasu z mesta na Bratislavský hrad chodia počas sezóny stovky turistov.

„Bratislavský okrášľovací spolok chce prepájať mesto s podhradím a s Bratislavským hradom. Preto sme iniciovali aj sprístupnenie a revitalizáciu hradieb. Žiaľ, teraz, keď má hradby v správe mesto, sú opäť často zatvorené. Múrik je na malebnej ceste smerom na hrad, frekventovanej hlavne počas sezóny. Múr je úplne zničený, opadáva omietka, je postriekaný nápismi a podobne,“ povedal Bratislava24.sk Maroš Mačuha.

Múrik sa dočká novej omietky a farby. Bude sivý, ako to bolo pôvodne. O obnovený múr sa bude starať blízka reštaurácia. „S reštauráciou Zeitlos sme sa dohodli, že ak pribudne nejaká čarbanica, budú to priebežne zamaľovávať. Ešte uvidíme, či naň dáme aj antigraffiti náter,“ dodáva Mačuha.

Oprava sa realizuje v rámci projektu Krajšie s Hopinom a s jeho finančnou podporou.

Legendárna diera

Matúš Čupka zo Zelenej hliadky zohnal dobrovoľníkov a legendárna diera pri hoteli Kyjev je od včera (29. marca) minulosťou.

„V Bratislave sme si zvykli na tzv. "fľusance“, kedy mestom platená firma nasype do výtlku asfalt, ucapká ho a o rok sa oprava opakuje. My sme sa rozhodli poctivo opraviť už legendárnu dieru pri Hoteli Kyjev. Najskôr sme osekali okraje diery, poriadne vyzametali povrch, vyfúkali prach, naniesli penetračný náter, vysypali asfalt, potom uvibrovali a na spoje naniesli gumoasfalt, aby sa medzi nový a starý asfalt nedostala vlhkosť," priblížil opravu diery Matúš Čupka na sociálnej sieti.

Čupka zároveň vyslovil nádej, že „raz snáď bude takáto poctivá oprava dier na cestách, chodníkoch a cyklotrasách samozrejmosťou“.

Zdroj: Facebook
Múrik pri Zámockých schodoch
4
Galéria
Zdroj: BOS
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM