Rôzne Správy

OLOMÁNIA. Školáci súťažili o nejkreatívnejší žltý kontajner

Kontajner si potom odniesli žiaci do školy, kde bude umiestnený na viditeľnom mieste a pripomínať žiakom, učiteľom aj rodičom, že triedenie je hračka.

Ilustračný obrázok k článku OLOMÁNIA. Školáci súťažili o nejkreatívnejší žltý kontajner
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.

Festivalom umenia z odpadu OLO art sa začal v hlavnom meste 6. ročník výchovno-vzdelávacieho projektu OLOMÁNIA. Jeho cieľom je naučiť deti z bratislavských škôl triediť odpad a zároveň spoločenskej zodpovednosti voči okoliu. Pri tejto príležitosti zároveň oficiálne za separátorku a novú zástupkyňu projektu pasovali speváčku Zuzanu Smatanovú.

Najkreatívnejší kontajner

Informovala o tom Karin Zvalová, marketingová manažérka mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). Pre lepšiu motiváciu triedenia odpadu si organizátori v rámci dnešného programu pripravili okrem iného aj súťaž o najkreatívnejší žltý kontajner. „A aby účel bol splnený, kontajner si odniesli žiaci do školy, kde bude umiestnený na viditeľnom mieste a pripomínať žiakom, učiteľom aj rodičom, že triedenie je hračka,“ priblížila Zvalová.

Deti z materských škôl súťažili o najzaujímavejšie smetiarske vozidlo. Myslelo sa pritom aj na tých, ktorých nebaví kreatívne tvoriť v kolektíve. Tí si mohli vybrať zo štyroch workshopov, v ktorých sa učili napr. vyrábať vianočné ozdoby z odpadu.

„Myšlienku podujatia sme doplnili tento školský rok, spolu so zmenou názvu projektu, sloganom Začnime každý od seba…,“ podotkla Zvalová. Podľa nej sa totiž budú po celý rok snažiť povzbudiť každého účastníka projektu a taktiež upozorniť ho na to, že malý krok jednotlivca môže spôsobiť veľký krok pre spoločnosť. „Pretože každý jeden z nás má vo svojich rukách možnosť zmeniť svet,“ doplnila Zvalová.

Bubnovanie na smetné koše

Dvojdňové podujatie OLO art spestruje aj hudobný program. Okrem Zuzany Smatanovej sa predstavil napr. aj Martin Harich, Thomas Puskailer či kapela Rytmika, ktorá sa snaží presvedčiť, že hudobné tóny je možné vynôtiť aj na odpade. A tak sa bubnovalo na smetné koše, starú vaňu či prázdne galóny od vody.

Festival umenia z odpadu je prvým podujatím v rámci celoročného projektu OLOMÁNIA. Ten každý rok oslovuje 112 bratislavských škôl a okolo 22 tisíc detí. Povinnými disciplínami v rámci projektu je zber papiera a plastu. K sprievodným patrí okrem OLO artu aj Olompijský filmový festival, ktorý je naplánovaný na marec budúceho roka či aprílový Mesiac exkurzií. Projekt vyvrcholí v júni 2017 veľkým finále.

Odvoz a likvidácia odpadu
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM