Kultúra

Okrem vlastných osláv si SNG v tomto roku pripomenie aj osmičkové štátne výročia

Aj v tomto roku bude do Slovenskej národnej galérie bezplatný vstup na výstavy. Okrem iných pripravujú k štátnym výročiam dve výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Okrem vlastných osláv si SNG v tomto roku pripomenie aj osmičkové štátne výročia
Zdroj: TASR

Slovenská národná galéria (SNG) tento rok oslavuje svoje 70-ročné jubileum vrcholnej galerijnej inštitúcie v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR. Výročie si pripomenie rôznymi aktivitami.

Dve výstavy k výročiam

„Aj v tomto roku máme bezplatný vstup na výstavy. Okrem iných pripravujeme k štátnym výročiam dve výstavy. Pod názvom Osmičky to bude na počesť februára 1948, augusta 1968 a októbra 1918. K storočnici Československa aj výstava Filla – Fulla: Osud umelca. To je analytický kunsthistorický projekt dvoch klasikov českého a slovenského moderného umenia Emila Fillu a Ľudovíta Fullu,“ prezradila vedúca kurátorka Zbierok moderného a súčasného umenia Lucia Gregorová Stach.

SNG bola založená zákonom Slovenskej národnej rady č. 24 z 29. júla 1948. Na európske pomery vznikla pomerne neskoro ako vyústenie slovenských povojnových ambícií, ktoré presadzoval predovšetkým Ladislav Novomeský. Tvorila a profilovala sa ako tradičné múzeum krásnych umení domácej, ale aj európskej proveniencie. Od začiatkov jej vývoja dôležitú úlohu predstavovalo zberateľstvo diel 20. storočia i mapovanie živej umeleckej kultúry.

Jej fond predstavuje okolo 70 000 zbierkových predmetov. Z nich mnohé sú súčasťou národného kultúrneho dedičstva. Plní úlohu ochrany a starostlivosti o pamiatky hnuteľného aj nehnuteľného kultúrneho dedičstva a viaceré jej budovy sú národné kultúrne pamiatky.

Návštevnosť stále stúpa

Popri komplexe objektov v Bratislave, ktoré tvorí pôvodný objekt barokových Vodných kasární s modernou prístavbou (premostenie) a Esterházyho palác k nej patria štyri vysunuté pracoviska: Zámok Zvolen, Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku a Galéria insitného umenia v Schaubmarovom mlyne v Pezinku.

Podľa riaditeľky úseku komunikácie a marketingu SNG Bohdany Hromádkovej vlani stúpla návštevnosť galérie v Bratislave o 14 514 na 57 888 a celkove aj s vysunutými pracoviskami sa zvýšil záujem oproti predchádzajúcemu roku zo 124 135 na 134 216 návštev­níkov výstav. Spolu so vzdelávacími programami to bolo v Bratislave vyše 70 000 a s pracoviskami viac ako 170 000 záujemcov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM