Rôzne

Odvezie nás na Železnú studničku ekovláčik?

Špeciálny mini vlak by mohol nahradiť autobus, ktorý v lokalite premáva v súčasnosti. V európskych mestách a rôznych dovolenkových destináciách je takýto spôsob prepravy vyhľadávanou atrakciou.

Ilustračný obrázok k článku Odvezie nás na Železnú studničku ekovláčik?
Zdroj: internet

Lesopark by mal byť dostupný pre všetkých Bratislavčanov. Poslankyne z klubu Bratislava Inak navrhujú ekologický vláčik na Železnú studničku.

Soňa Svoreňová a Katarína Augustinič prišli s návrhom zaviesť ekologický elektrický vláčik, ktorý by prepravoval ľudí na Železnej studničke. Nahradil by tak autobus, ktorý v lokalite premáva v súčasnosti. V európskych mestách a rôznych dovolenkových destináciách je takýto spôsob prepravy vyhľadávanou atrakciou a milým spestrením.

Menšia záťaž pre lesopark

„Vláčik by bol ideálny napríklad pre rodinky s menšími deťmi a seniorov. V minulosti sa podarilo vylúčiť vjazd áut na Železnú studničku a vláčik by mohol byť ďalší krok k zníženiu environmentálnej záťaže v lesoparku, keby nahradil súčasný autobus,“ hovorí Katarína Augustunič, ktorá je zároveň aj členkou dozornej rady Dopravného podniku Bratislavy.

„Dopravný podnik by mohol takýto vláčik zakúpiť zo zisku, ktorý vytvorí tento rok,“ dodala.

Ďalšou nevyhnutnou podmienkou je riešenie parkovania pri vstupe. Pomohol by parkovací dom, ktorý by kapacitne vyhovoval náporu áut hlavne počas voľných dní.

Jedinečná Bratislava

Soňa Svoreňová, ktorá aktívne pôsobí v cestovnom ruchu, považuje prepravu takýmto vláčikom za oveľa atraktívnejšiu nielen pre samotných obyvateľov, ale aj turistov.

„Bratislava trpí na nedostatok atrakcií mimo centra mesta. A toto je spôsob ako dostať viac ľudí do prírody. Stále málo prezentujeme to, že Bratislava má výborné možnosti rekreácie v prírode, či už v lesoparku alebo pri Dunaji, ktoré ju robia jedinečnou," hovorí Svoreňová.

Vláčik by premával kyvadlovo na rozdiel od dnešného autobusu, ktorý chodí zväčša raz za hodinu a neznečisťoval by životné prostredie.

V poslednej dobe pribudlo na Železnej studničke mnoho nových atrakcií ako miesta na grilovanie, mokrade, náučné tabule či lesný xylofón a je škoda, že niektorí Bratislavčania majú obmedzené možnosti ich využiť, pretože nie je z rôznych dôvodov v ich možnostiach zájsť ďalej do lesa pešo.

Čítajte aj: Zašportujte si na Partizánskej lúke

Ilustračné foto

Železná studnička
11
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM