Ľuba Lesná Samospráva

Odpočty starostov: Rudolf Kusý: Databáza firiem, zapájanie ľudí do rozhodovania

Pokračujeme v ankete so starostami mestských bratislavských častí. Tentoraz odpovedá Rudolf Kusý, starosta Nového Mesta.

Ilustračný obrázok k článku Odpočty starostov: Rudolf Kusý: Databáza firiem, zapájanie ľudí do rozhodovania
Zdroj: TASR

Čo sa vám z vašich predsavzatí podarilo splniť, na čo ste obzvlášť pyšný?

Nové Mesto je čistejšie, ako bolo pred štyrmi rokmi. Vo veľkej konkurencii sme uspeli a podarilo sa nám získať 5 miliónov eur z aj z Nórskych fondov, aj z eurofondov. Peniaze sú určené na dokončenie rozbehnutých rekonštrukcií základných a materských škôl, rozšírenie kapacít materských škôl a revitalizáciu parkov.

Intenzívnejšie komunikujeme s ľuďmi a zapájame ich stále viac do spolurozhodovania o živote v Novom Meste.

Úspešne sme spustili participatívny rozpočet, v ktorom ľudia spolurozhodujú o tom, na aké projekty pôjdu peniaze.

Podľa prieskumov Transparency International Slovensko o otvorenosti samospráv patrí Nové Mesto medzi najtransperen­tnejšie samosprávy. V hodnotení prínosu práce samospráv pripravovanom Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť a portálom Odkazprestarostu.sk skončila vlani novomestská samospráva tretia na Slovensku.

Čo sa Vám naopak splniť nepodarilo a mrzí vás to?

Revitalizácia parku na Račianskom mýte ide pomalším tempom, než aká bola moja predstava. Má to však objektívne príčiny – magistrát nám pozemky v parku až v tomto roku. Stihli sme len množstvo drobných úprav. Napriek tomu sa nám podarilo obnoviť rozárium, zabezpečiť v parku nové osvetlenie, pribudol kamerový systém. V uplynulom období nastúpila v parku bezpečnostná služba, postupne sme opravili lavičky, zrekonštruovali sme detské ihrisko.

Ako ste vylepšili život:

a/ rodinám s deťmi?

Mestská časť dáva finančný príspevok pri narodení dieťaťa, prváčikovia dostávajú príspevok na nákup školských pomôcok. Školáci dostávajú príspevky na lyžiarsky, plavecký a korčuliarsky kurz. Mestská časť spolufinancuje rodinné centrum Kramárik. Pripravujeme vytvorenie rodinného centra v Mierovej kolónii, ako aj vznik komunitného centra na Ovručskej. Mestská časť prevádzkuje detské jasle, budujeme nové materské školy a pri existujúcich rozširujeme ich kapacity. V týchto aktivitách chceme pokračovať.

b/ nezamestnaným?

Rozbehli sme sociálnu výdajňu a bezplatnú právnu poradňu. Ľudia v núdzi majú nárok na jednorazový príspevok. Mestská časť zamestnala ľudí prostredníctvom aktivačných prác.

c/ dôchodcom?

Pre seniorov prevádzkujeme osem centier seniorov, kde sa môžu pravidelne stretávať – či už preto, aby sa len porozprávali, zahrali si šach, išli na výlet. Postupne sa snažíme tieto kluby rekonštruovať. Pre seniorov zároveň organizujeme kurzy práce s počítačom a kurzy na zlepšenie fungovania pamäte. Už niekoľko rokov organizujeme súťaž o Novomestskú babičku a dedka, športový deň a množstvo ďalších podujatí.

d/ psíčkarom?

Mestská časť chce rozširovať počet výbehov pre psov a oplocovať ich. Problémom je, že máme málo verejných plôch a je náročné dohodnúť sa s rôznymi inštitúciami, ktorým tieto plochy patria, aby nám umožnili tam výbeh vytvoriť. Zvýšili sme počet košov na psie exkrementy, ako aj stojok na vrecúška. Vytvorili sme špecializovanú stránku, kde je mapa týchto košov, ako aj rôzne užitočné informácie pre chovateľov psov v Novom Meste. Zodpovedným chovateľom, ktorí platia za psíka daň, chceme raz ročne dať „rolku“ 250 vrecúšok, aby mohli ľahšie po svojom psovi upratať.

e/ bicyklistom?

Pod vinohradmi vznikla cyklistická cesta smerom z Peknej cesty po Sliačsku, ktorá ide paralelne s rušnou Račianskou ulicou, umožní tak cyklistom prejsť do mesta a z mesta po pokojnejšej a bezpečnejšej tra­se.

f/ podnikateľom – živnostníkom?

Postupne vytvárame databázu firiem a živnostníkov, ktorí pôsobia na území našej mestskej časti. Tento zoznam je zverejnený na stránke mestskej časti a ľudia ho radi využívajú ak hľadajú nejaké tovary a služby. Vlani sme na základe Auditu transparentnosti, ktorý vypracovala renomovaná audítorská spoločnosť Ernst & Young, prijali balík konkrétnych úloh pod názvom „80 krokov pre transparentné Nové Mesto“. Cieľom projektu bolo posilnenie transparentnosti, hospodárnosti pri verejnom obstarávaní, efektívnejšie fungovanie samosprávy a zabezpečenie férového prostredia pre všetkých, ktorí so samosprávou prídu do kontaktu.

Starosta Rudolf Kusý znovu kandiduje na post starostu ako nezávislý kandidát. Jeho súperom bude detský lekár Pavol Martanovič, ktorý má podporu strán Sieť, SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd, Strana zelených, NOVA a OKS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM