Ľuba Lesná Samospráva

Odpočty starostov: Dušan Antoš: Dve cyklotrasy, zrekonštruované ulice

Pokračujeme v ankete so starostami mestských bratislavských častí. Tentoraz so starostom Rusoviec Dušanom Antošom.

Ilustračný obrázok k článku Odpočty starostov: Dušan Antoš: Dve cyklotrasy, zrekonštruované ulice
Zdroj: TASR

Čo sa vám z vašich predsavzatí podarilo splniť, na čo ste obzvlášť pyšný?

Je toho veľa, čo sa nám podarilo, ale v prvom rade som rád, že sme dokončili námestie v centre Rusoviec, vrátane úprav zelene a chodníka od námestia po Vývojovú ulicu a taktiež chodníky pozdĺž Balkánskej ulice od námestia po zdravotné stredisko.

Podarilo sa nám vybudovať cyklotrasu Servus Pontis a v rámci tohto projektu sme zrekonštruovali celú Vývojovú ulicu aj s priľahlými chodníkmi, čo je veľmi dôležité, pretože na tejto ulici sa nachádza aj škola.

Taktiež sme vybudovali cyklotrasu Eurovelo v smere na Maďarsko. Spravili sme ulicu Keltská, ktorá bola naozaj v dezolátnom stave. Za pomoci sponzorstva rodičov a Bratislavského samosprávneho kraja sme vytvorili novú triedu v škôlke, a okrem toho sme vymenili v celej škôlke všetky staré okná a dvere za nové.

Teraz dokončujeme ulicu Hájová, vrátane rôznych jám. Po dlhoročnom rokovaní a vybavovaní sme tento rok dotiahli aj kanalizáciu na ulicu Maďarská a Gerulatská, čo boli posledné ulice v našej mestskej časti, kde ešte kanalizácia nebola. Postavili sme nový bytový nájomný dom.

Vybudovali sme nový chodník od autobusovej zastávky pri Lesníckej ulici. Pripravili sme Územny plán pamiatkovej zóny a pripravujeme Územny plán zóny Rusovce – Sever. Taktiež dokončujeme štúdiu cestného obchvatu k zmenám a doplnkom Územného plánu hl. mesta SR Bratislavy.

Vzhľadom na neúnosnú dopravnú situáciu sa nám podarilo v spolupráci s GIB-om osadiť semafor v centre Rusoviec.

Čo sa vám naopak splniť nepodarilo a mrzí vás to?

Vzhľadom na rozsiahle investičné akcie, ktoré sme mali v poslednom období, sa nám nepodarilo prevziať cintorín do správy. Pre nedostatok financií sa nám nepodarilo v súčinnosti s hlavným mestom vybudovať kruhovú križovatku, prísľub však máme. A taktiež sa nám nepodarilo urobiť rekonštrukciu ďalších chodníkov.

Ako ste vylepšili život:

Rodinám s deťmi?

V prvom rade sme vybudovali novú triedu v škôlke, čím sme vytvorili plnohodnotnú triedu pre ďalších 23 škôlkarov. pri futbalovom ihrisku sme vybudovali detské ihrisko, ktoré sme potom doplnili o workoutové ihrisko, postavili sme nájomný dom, kde býva niekoľko mladých rodín. Finančne podporujeme detský folklórny súbor Gerulata, materské centrum, ale aj futbalový klub, ktorý navštevuje až 120 detí. Týmto organizáciám poskytujeme symbolické nájomné v našich objektoch.

Organizujeme mnoho kultúrnych akcií, ktoré su určené práve pre rodiny s deťmi, napr. Privítanie detí do života, Deň detí, Mikuláš, Fašiangový sprievod s tradičnou zabíjačkou, Deň Rusoviec s vatrou, Majáles, Vianočné trhy a mnoho iných sprievodných akcií počas roka, kde sme spoluorganizá­torom.

Nezamestnaným?

V spolupráci s Úradom práce a rodiny smedali možnosť pračovať na aktivačných prácach, taktiež využívame občas služby nezamestnaných pri roznose oznamov, alebo rusovských novín.

Dôchodcom?

Organizujeme spoločenské akcie a aktivity ako napríklad posedenie dôchodcov, vianočné a štvrťročné posedenie s jubilantami, zlaté svadby. Organizujeme stretnutie zadunajských seniorov, tradičný zájazd do termálneho kupaliska s pobytom. Finančne podporujeme naše dva kluby dôchodcov.

Psíčkarom?

Osadili sme nové koše na psie exkrementy.

Bicyklistom?

Vytvorili sme nové cyklotrasy Servus Pontis v smere na Rakúsko a Eurovelo v smere na Maďarsko, vrátane odpočívadiel.

Podnikateľom – živnostníkom?

Dávame príležitosť zúčastňovať sa na našich kultúrnych akciách, aby mali možnosť zapojiť sa ambulantným predajom alebo ponukou svojich služieb. Poskytujeme im súčinnosť pri povoleniach na ich aktivity, ale vychádzame im aj v ústrety pri tvorení nájomných zmlúv.

Budete opäť kandidovať za starostu? Ak áno – prečo?

Áno. Aby som mohol pokračovat v projektoch, ktoré máme naštarované. Chcem pracovať pre ľudí. Stále je čo vylepšovať a tvoriť nové veci pre našu obec a našich obyvateľov. Som srdcom Rusovčan, a preto chcem byť pre Rusovčanov dobrým starostom.

Doteraz na anketu odpovedali:

Starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová, starostka Starého Mesta Tatiana Rosová, starostka Devína Ľubica Kolková, starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, starosta Rače Peter Pilinský, starosta Petržalky Vladimír Bajan, starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor, Gabriela Ferenčáková, starostka Čunova, a starosta Vajnor Ján Mrva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM