ts Správy

Odkaz Ružinovčanov mestu: Pán primátor, „nesrovnajte“ nám zeleň...

Ružinovčania na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva prišli požiadať primátora o zrušenie výstavby náhradných nájomných bytov v lokalite Ostredky.

Ilustračný obrázok k článku Odkaz Ružinovčanov mestu: Pán primátor, „nesrovnajte“ nám zeleň...
Zdroj: Dnes24.sk

Verejné zhromaždenie obyvateľov Bratislavy proti výstavbe náhradných nájomných bytov prišli podporiť najmä Ružinovčania. Zúčastnili sa aj obyvatelia Dúbravky, ktorí tiež so zahusťovaním svojej mestskej časti nesúhlasia.

Po krátkom stretnutí obyvateľov pred Primaciálnym palácom sa protest presunul do zrkadlovej siene v Primaciálnom paláci. Ružinovskí poslanci prišli na zasadnutie zastupiteľstva spoločným uznesením požiadať primátora o zrušenie verejného obstarávania na komplexné zabezpečenie výstavby náhradných nájomných bytov na Astronomickej ulici. Cieľom zhromaždenia bolo nájsť najvhodnejšie riešenie pre všetkých zúčastnených.

Po búrlivom rokovaní prišlo hlasovanie. Návrh uznesenia, aby mesto zastavilo prebiehajúce verejné obstarávanie a zdržalo sa akýchkoľvek developerských aktivít, ktoré by viedli k výstavbe náhradných bytov v miestach Čmelíkovej a Astronomickej ulice, prešiel. Zahlasovalo zaň 33 zúčastnených.

Odpor Ružinovčanov

Výstavba nájomných bytov sa v Ružinove stretla s tvrdým odporom obyvateľov mestskej časti. V apríli spustili Ružinovčania z ulíc Astronomická a Čmelíková petíciu proti výstavbe, ktorá podľa nich zhorší kvalitu života obyvateľov.

V blízkosti je 4-podlažná bytovka, ktorá bude po výstavbe ukrátená o slnečné svetlo, zelený priestor so zdravými stromami, zároveň vznikne zvýšená záťaž na komunikáciu Čmelíkovej a Ružinovskej ulice, ktoré sú už dnes v ranných hodinách ťažšie priechodné.

Ružinovčania svoje názory prezentujú aj na sociálnych sieťach. „Máme tam krásny park a krásne stromy, priestor pre psičkárov a pre všetkých. Stojí tam bytovka, ktorá má iba 4 poschodia a chcú im pred okná dať 9 poschodí! A Ostredky a Pošeň sú už dosť zahustené a cesta je ráno preplnená. Práve teraz oproti dokončili bytovku s 9 podlažiami! To už stačí naozaj,“ píše rozhorčená Zuzana.

Proti je aj Ján: „Každá nová výstavba v zeleni je zlá! Navyše táto lokalita je za posledné funkčné obdobie výstavbou doslova atakovaná.“

Proti sú nielen Ružinovčania, ale aj nájomníci, ktorí sa do bytov majú nasťahovať. Tí sa vyjadrili, že by sa radi nasťahovali do štvrte bez ekologickej záťaže a bez problémov s parkovaním, zahusťovaním a zeleňou.

Čítajte aj: Mesto pripravuje výstavbu nájomných bytov. Pozrite sa, ktoré lokality vybralo

Alternatívne riešenia

Mestská časť Ružinov ponúkla mestu náhradné pozemky, kde nebude narážať na odpor obyvateľov. Starosta Ružinova Dušan Pekár komunikoval alternatívu výstavby s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom.

V snahe zachrániť zeleň vidí riešenie napríklad vo Vietnamskej, Borodáčovej či Bazovej ulici, kde stoja staré budovy.

Podľa zákona musí Bratislava do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov. V opačnom prípade bude musieť žiadateľom preplatiť rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným.

V súčasnosti sú v procese obstarávania lokality v mestskej časti Dúbravka, Pri kríži a Na vrátkach, kde má vzniknúť 179 bytov. V Ružinove na Astronomickej a Čmelíkovej plánuje mesto postaviť viac ako 100 bytov.

Čítajte tiež: Proces výstavby náhradných bytov pokračuje, nie všetky mestské časti to vítajú

Ružinov - protest na Primaciálnom námestí
1
Galéria
Ružinov - protest na Primaciálnom námestí
15
Galéria
Foto: t s / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM