Správy

Odborová organizácia DPB vyhlásila štrajkovú pohotovosť

Vyhlásená štrajková pohotovosť nenarušuje chod a premávku liniek MHD. Aspoň zatiaľ nie.

Ilustračný obrázok k článku Odborová organizácia DPB vyhlásila štrajkovú pohotovosť
6
Galéria
Zdroj: TASR

Odborová organizácia Autošofér, jedna zo štyroch odborových organizácií Dopravného podniku Bratislava (DPB), vyhlásila oddnes štrajkovú pohotovosť. Potvrdil to šéf odborovej organizácie Jozef Hitka.

Nepodpísaná zmluva

Ako dôvod označil nespokojnosť odborárov s postojom manažmentu DPB. „Ide o nepodpísanie kolektívnej zmluvy na rok 2017, no rovnako tak i nesplnenie niektorých požiadaviek zo strany zamestnancov,“ spresnil Hitka. Zdôraznil, že vyhlásená štrajková pohotovosť nenarušuje chod a premávku liniek MHD.

Až vyhlásenie ostrého štrajku by znamenalo obmedzenie premávky. „Nie je naším záujmom dospieť do tohto štádia, nechceme zastaviť chod mesta a spôsobiť problémy Bratislavčanom. No je to krajné riešenie v prípade, že dohoda nebude možná,“ pripustil Hitka, ktorý stojí na čele najsilnejšej odborovej organizácie DPB zastupujúcej 823 zamestnancov.

Spory medzi organizáciami

„Vedenie podniku vynakladá maximálne úsilie, aby táto aktivita jednej odborovej organizácie žiadnym spôsobom neovplyvnila výpravu. Tá je zabezpečovaná v plnom rozsahu, cestujúca verejnosť nemusí mať žiadne obavy,“ povedala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

V tejto súvislosti priznala, že dopravný podnik má štyri odborové organizácie, medzi ktorými už dlhší čas pretrvávajú spory o ich celkovom počte členov.

Podľa nej však vedenie podniku od začiatku svojho pôsobenia nepretržite vyjednáva so všetkými odborovými organizáciami pôsobiacimi v podniku a snaží sa nájsť spôsob, ako dospieť k zhode v prospech zamestnancov. Zároveň zdôraznila, že dopravný podnik v tomto roku výrazne zlepšil platové a motivačné podmienky pre vodičov MHD.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM