Nina Táborská Rôzne

Odborníčka z Fyziologického ústavu v Bratislave radí: So stresom pomôžu bojovať aj niektoré potraviny

So stresom možno bojovať aj s pomocou niektorých potravín. Konkrétne ide o potraviny s vysokým obsahom magnézia, ktorého spotreba v organizme v dôsledku vplyvu stresových faktorov narastá.

Ilustračný obrázok k článku Odborníčka z Fyziologického ústavu v Bratislave radí: So stresom pomôžu bojovať aj niektoré potraviny
Foto: Jozef Milan

Nedostatok magnézia sa pritom spája napríklad so vznikom inzulínovej rezistencie, zvýšeným tonusom hladkého svalstva, poruchami metabolizmu tukov, ale aj s celým radom srdcovocievnych ochorení.

Medzi potraviny s najvyšším obsahom magnézia patria podľa Kataríny Babinskej z Fyziologického ústavu LFUK v Bratislave morské riasy, celozrnná, ražná a ovsená múka, slnečnicové semená, pšeničné klíčky, lieskové a vlašské orechy, mandle, arašidy či kešu.

Do „antistresového“ jedálnička je tiež vhodné zaradiť čaj, zázvor, tmavú ryžu, špenát, sušené marhule, sardinky, ale aj čokoládu, banány či brokolicu.

Stres sa najčastejšie prejavuje zvýšenou nervozitou a napätím, poruchami koncentrácie, bolesťami hlavy, zvýšenou alebo nepravidelnou srdcovou činnosťou, žalúdočnými problémami, kŕčmi, či zvýšenou dráždivosťou, tzv. tetániou.

Nemusí pritom ísť iba o stres psychický, ale aj o reakcie organizmu na vonkajšie podnety ako napríklad hlučné prostredie, zmeny času alebo prostredia, nepriaznivé poveternostné podmienky, nadmerná fyzická záťaž, nesprávna životospráva a pod.

Medzi najsilnejšie stresové faktory patrí strach zo smrti, úmrtie blízkeho človeka, ťažká choroba či problémy v zamestnaní. Stres často ľudom spôsobujú aj pôžičky či hypotéky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM