Nina Táborská Rôzne

Odborníci chcú zvýšiť ochranu keltsko-rímskych nálezov na hrade. Navrhujú ich oplotiť

Archeologický výskum na Severnej terase Bratislavského hradu bol po odbornej stránke vykonaný v poriadku a ochrana tu nájdených keltsko-rímskych nálezov je na dostatočnej úrovni, no je potrebné zabezpečiť jej zvýšenie.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci chcú zvýšiť ochranu keltsko-rímskych nálezov na hrade. Navrhujú ich oplotiť
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločne sa na tom zhodli archeológovia, architekti, reštaurátori a pamiatkari, ktorí o tom od utorka rána do neskorých nočných hodín rokovali v priestoroch Bratislavského hradu na odbornom grémiu.

Odborníci navrhujú, aby ochrana archeologických nálezov, nájdených pri výstavbe podzemných garáži na hrade, bola zvýšená ich oplotením. Rovnako chcú, aby sa na ne zamedzil vstup ťažkých mechanizmov, skladovanie stavebných materiálov a odstránili stavebné násypy.

Prečítajte si tiež: Viete čo sa skrýva v podzemí Bratislavského hradu? Takto vyzerajú zatiaľ neprístupné nové výstavné priestory

Požadujú taktiež, aby nálezy boli prezentované v podobe in situ, v nezasypanej forme a v krycích objektoch. V nadväznosti na to žiadajú aj ich urýchlené reštaurovanie.

„Toto rokovanie nebolo určite jednoduché, tak ako v laickej verejnosti, tak aj v odbornej existujú rôzne názory na prezentácie nálezov, stavebných objektov či na architektonické riešenia niektorých častí rekonštrukcie areálu Bratislavského hradu,“ povedal po skončení konferencie Daniel Guspan, vedúci Kancelárie Národnej rady SR, ktorá grémium zvolala.

Podľa kancelára bolo hlavným cieľom stretnutia nájdenie vzájomnej dohody. „To sa nám z veľkej časti podarilo splniť,“ podotkol.

V stavbe treba pokračovať

Na rokovaní bola prediskutovaná aj prebiehajúca výstavba podzemných garáži na hrade a alternatívne využitie tohto podzemného objektu. Členovia komisie sa však v tomto smere v názoroch rozchádzali.

Podľa niektorých je už bezpredmetné o tom rozprávať, pretože široká i odborná verejnosť mala dostatočný čas sa k celému projektu vyjadriť a v stavbe treba pokračovať. Iní zas upozorňujú, že výstavba garáži nemôže byť nadradená nad pamiatky a musí byť projekčne upravená. V tomto bode rokovania tak nedospeli ku konsenzu a k tejto téme plánujú ešte stretnutie.

Prečítajte si tiež: Ďalej neprejdete! Odkázali aktivisti stavebným autám a bránili vstup do areálu vlastným telom

Grémia sa zúčastnilo celkovo 12 odborníkov, medzi ktorými boli zástupcovia Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied, Pamiatkového úradu SR, Mestského ústavu ochrany pamiatok, Slovenského národného múzea, Spolku architektov a Komory reštaurátorov.

Do komisie nominovala svojich expertov aj občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad, ktorá za ochranu keltsko-rímskych nálezov bojuje a žiadala aj Kanceláriu Národnej rady SR o zvolanie komisie.

V pondelok sa pre nájdené rímsko-keltské nálezy uskutočnilo aj stretnutie zahraničných archeológov. Podľa nich boli počas archeologického prieskumu na Severnej terase hradu dodržané všetky štandardy. Na dobrej úrovni vnímajú aj ochranu i prezentáciu nájdených keltsko-rímskych nálezov.

V decembri 2014 a vo februári tohto roka sa uskutočnili pri Národnej rade SR protestné akcie proti výstavbe garáží na Bratislavskom hrade a za ochranu i dôstojnú prezentáciu nájdených archeologických nálezov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM