Adriana Blahová Kultúra

Od traileru k celovečenému filmu?!

Pod režisérskou taktovkou Ivon Skula zo Zlatých Moraviec natočili herci a študenti herectva z viacerých krajín trailer k filmu The Dresden Codex. Projekt je na dobrej ceste, aby sa stal celovečerným filmom.

Ivon Skula zo Zlatých Moraviec, je študentkou herectva v Brne na JAMU. Najskôr sa venovala výlučne herectvu. „Je to pre mňa možnosť odreagovať sa,“ prezrádza. Réžia jej však umožňuje mať „veci pod kontrolou“.

Ivon sa projektu začala venovať na jeseň minulého roka. Film je inšpirovaný mayskou civilizáciou a dátumom 21. december 2012. Týmto dátumom končí mayský kalendár a podľa mnohých odborníkov by malo dôjsť k závratným zmenám, ktoré by mohli mať katastrofálne následky na Zemi. „Inšpiráciu som našla v rôznych dokumentoch, článkoch, konšpiračných teóriách na tému mayskej kultúry, pretože ma odjakživa inšpirovali rôzne mystériá a záhady, ktoré doteraz podnecujú moju fantáziu,“ hovorí mladá režisérka.

Samotné natáčanie traileru v Brne trvalo tri dni. Postprodukcia sa následne realizovala striedavo v Čechách a Veľkej Británii. The Dresden Codex mal v podstate nulový rozpočet a je výsledkom kooperácie desiatich krajín. Na traileri tiež spolupracoval Mauricio Estrada Aguilar – mexický divadelný režisér, spisovateľ a herec.

Mladý tvorivý tím povzbudený pozitívnou kritikou mieri vysoko. „V týchto dňoch sa na Dresden Codex-e začína pracovať, aby sa zafinancoval celý film a aby nám bolo umožnené ho natočiť ako celovečerný film pre kiná so zahraničnými hercami, nakoľko je táto téma v súčasnosti dosť aktuálna.“ Na získanie financií sa bežne oslovujú rôzne kinematografické fondy, granty, súkromní sponzori a firmy.// „Nás na spoluprácu oslovil aj americký producent. Tiež ma kontaktovali rôzni ľudia zo Slovenska či Čiech. Projekt je na dobrej ceste k zafinancovaniu. My sme ale otvorení všetkým možnostiam. Budeme veľmi radi za akúkoľvek podporu a tešíme sa, že budeme môcť touto cestou zviditeľniť naše krajiny a rozvinúť tak medzinárodnú spoluprácu,“// odkazuje Ivon v mene celého tímu.

Najbližší projekt čaká Ivon koncom apríla. Jedná sa o krátky film so zahraničnými hercami, v ktorom by si mala zahrať aj herečka Kristína Mečko, známa ako Sára zo seriálu Panelák.

Takisto si koncom mája zarežíruje v spolupráci so začínajúcim poľským režisérom vo Veľkej Británii, kde im na projekte pomáha britský režisér a producent. Jedná sa o krátky absurdný film, do ktorého boli oslovení britskí herci, známi z televíznych obrazoviek.

Akutálne trailer The Dresden codex ako jediný reprezentuje Slovensko na International Movie Trailer Festival-e. Môžete zaň zahlasovať na webovej stránke http://www.internationalmovietrailerfestival.com/…esden-codex/.

Foto: realizačný tím projektu The Dresden Codex

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM