Rôzne

Od septembra budú na základnej škole v rakúskom Bergu dve prvé triedy

Aby sa do tried pre prváčikov zmestili všetky deti z Bergu a Wolfsthalu, ktoré sú prijaté do prvého ročníka ZŠ, v školskom roku 2016 - 2017 budú musieť v obci Berg pripraviť dve prvé triedy.

Ilustračný obrázok k článku Od septembra budú na základnej škole v rakúskom Bergu dve prvé triedy
Zdroj: TASR

V Základnej škole (ZŠ) v prihraničnej rakúskej obci Berg budú v školskom roku 2016 – 2017 dve prvé triedy. Obec preto musí do septembra pripraviť na vyučovanie tretiu miestnosť, aby sa tam zmestili všetky deti z Bergu a Wolfsthalu, ktoré sú prijaté do prvého ročníka ZŠ.

„Zatiaľ nepoznáme presné počty detí, ktoré sa budú od septembra učiť v dvoch prvých triedach. Vieme však, že 40 percent detí, ktoré bývajú v Bergu a vo Wolfsthale, nemá nemeckú materinskú reč a že u väčšiny z nich je materinskou rečou slovenčina,“ uviedol starosta Bergu Georg Hartl.

Nárast žiakov

Tretí a štvrtý ročník spoločnej ZŠ je v budove školy vo Wolfsthale. Nárast žiakov musia vyriešiť do začiatku školského roka 2018/2019. Starostovia obidvoch obcí sa dohodli na spoločnom postupe, pri ktorom nebudú rekonštruovať celé budovy škôl, len konkrétne triedy.

Jednoduchá nízkonákladová rekonštrukcia multifunkčnej miestnosti má zabezpečiť, že v krátkom čase bude možné mať v škole štyri triedy, z toho tri budú učebne a jedna bude slúžiť ako družina. O vhodnom riešení úpravy priestorov školy rozhodne každá obec podľa vlastného uváženia.

Starostovia Bergu a Wolfsthalu sa tiež zhodli v tom, že na základe doterajšieho vývoja zostane aj naďalej v budove školy v Bergu prvý a druhý ročník ZŠ a v budove školy vo Wolfsthale tretí a štvrtý ročník.

Čítajte aj: Obec Berg rastie v súvislosti s prisťahovalectvom Slovákov príliš rýchlo

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM