Rôzne

Od polovice roku 2018 už zviera nebude len vec, ale živá bytosť

Zviera už nebude považované za vec. Zviera je živý tvor, cítiaca bytosť, a tak by sme k nemu mali pristupovať!

Ilustračný obrázok k článku Od polovice roku 2018 už zviera nebude len vec, ale živá bytosť
5
Galéria
Zdroj: pixabay

Týrané zviera je takmer nemožné zachrániť od tyrana. Prečo? Pretože zviera je na Slovensku definované ako obyčajná vec. Zmeniť to chce ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Zviera je cítiaca bytosť

„Slovensko sa touto novelou zaradí medzí najvyspelejšie krajiny vo vzťahu prístupu k zvieratám. Zviera už nebude považované za vec. Zviera je živý tvor, cítiaca bytosť, a tak by sme k nemu mali pristupovať. Zároveň zavádzame poriadok do evidencie psov a aj vďaka povinnému čipovaniu urobíme škrt cez rozpočet všetkým množiteľom,“ uviedla Matečná.

Novela veterinárneho zákona teda zmení definíciu zvieraťa v Občianskom zákonníku. Zviera bude mať svoj osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Živé zviera nie je vec a ustanovenia o veciach sa na živé zvieratá použijú primerane, len v rozsahu, ktorý neodporuje jeho povahe. Ide tak o dôležitý krok, ktorý výrazne zlepší vymáhanie práv zvierat v prípade týrania. „Vďaka tomu bude možné poukázať, že sa porušujú práva cítiacej bytosti a nie predmetu. Novela zabezpečí, že v prípadoch týrania bude môcť veterinárny inšpektor majiteľovi zviera odobrať,“ doplnila Matečná.

Novela posilní právomoci veterinárnych inšpektorov. V prípade podozrenia z týrania bude mať totiž právo vstúpiť na pozemok aj bez prítomnosti polície.

Povinné čipovanie psa

Novela zákona bude tiež účinným nástrojom v boji proti množiteľom psov, a to jasnou identifikáciou a registráciou psov aj ich vlastníkov. V praxi to teda znamená, že ako majiteľ zvieraťa budete povinný dať psa začipovať najneskôr do 12 týždňov od jeho narodenia. Už žijúce psy budú musieť byť začipované najneskôr do roku 2020.

V prípade jeho predaja, resp. darovania inej osobe, bude musieť byť začipovaný ešte pred zmenou majiteľa, bez ohľadu na vek šteňaťa. Povinná identifikácia a registrácia psov a ich vlastníkov zabezpečí kompletnú evidenciu psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ). Množitelia tak budú presne identifikovateľní a postihovaní.

Zavedené zmeny budú nepoctivých majiteľov psov postihovať. Rezort zavádza pokuty pre osoby, ktoré nezaevidujú svojich psov v CRSZ. Fyzické osoby môžu dostať pokutu do 800 eur, právnické až do 3 500 eur. Nový zákon by mohlo mať Slovensko už v polovici roku 2018.

Podrobné info o novele nájdete TU:

Útulok
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM