Tlačové správy

Od keškovania k manželstvu: Veronika a Martin o tom, prečo prepadli geocachingu

Všetci lovia neexistujúcich pokémonov a pritom na Slovensku už roky existuje hra, v ktorej hľadáte skutočné poklady. Veronika a Martin Kassayovci vás zoznámia s geocachingom a pozvú na 2. ročník mega eventu Slovak GeoAwards 2016.

Ilustračný obrázok k článku Od keškovania k manželstvu: Veronika a Martin o tom, prečo prepadli geocachingu
Zdroj: Magna Interactive

Taká otrepaná otázka, ale zaujímavá pre tých, ktorí to ešte nepoznajú – čo je to geocaching?

Martin: V roku 2000 vznikol fenomén GPS a ľudia zistili, že sa to dá použiť aj na rôzne zábavky. Geocaching je jedna z týchto zábav, spoznávate rôzne zaujímavosti na svete, studničky, hrady, zámky, zrúcaniny,… Pointa spočívala v tom, že ste si zaznačili súradnice týchto miest a potom ich zverejnili na www.geocaching.com, aby ľudia (geokešeri) vedeli, kam a za čím majú ísť. Neskôr tak spontánne vznikli „krabičky“, zápisníky aj eventy.

Mne to pripomína ten lov pokémonov, ktorému v dnešnej dobe prepadli deti, tínedžeri aj dospeláci. Je to niečo podobné?

Martin: V podstate áno, lebo pointa spočíva v súradniciach. Človek sa dostane na presné miesto, kde sa niečo udeje. Zapíše si bod, alebo postupuje ďalej. Geocaching popíše to miesto, na ktorom sa nachádzate. Dozviete sa niečo z histórie, môžete si pozrieť jeho fotky z minulosti. Veľa sa naučíte.

Veronika: Rozdiel je v tom, že v geocachingu naozaj nájdeš poklad, čo je pre decká zaujímavejšie aj dôležitejšie v súvislosti s vnímaním reálneho sveta. My sme včera boli na keškách v Bratislave, jedna je napríklad na múriku pri Prezidentskom paláci. Boli sme od nej asi na päť metrov, už sme ju videli. No stál tam otec s deťmi a hľadali pokémonov. Našťastie, po chvíľke odišli. Hľadajú pokémonov a pritom stáli asi meter od ozajstného pokladu, kde boli ukryté hračky.

Ako ste sa vlastne vy dvaja dostali ku geocachingu?

Martin: Ja som o tom prvýkrát počul v televízii, ale išlo to jedným uchom dnu, druhým von. Nezapamätal som si ani ako sa to volá, iba som započul niečo o GPS, s ktorým sa niečo hľadá. O pár rokov neskôr, v roku 2008, mi kamarát Kexo dal do ruky GPS-ko a išli sme hľadať krabičku. Tie zariadenia vtedy ešte neboli také presné, behal som okolo stromu, kde mala byť krabička, no stále som nevedel nájsť bod 0. Kamaráti pritom už stáli ďalej a mávali mi aj s nájdenou krabičkou.

Veronika: My sme boli taká lezecká partia a na výletoch Kexo s Maťom vždy niekam odbehli za keškami. Hovorili sme im, že sú trápni, nevenovali sme tomu pozornosť. Len nás to zdržiavalo, lebo sme chceli ísť na skaly a na turistiku. Raz sme boli na Súľovských skalách a mne sa hrozne nechcelo ísť liezť. Maťo s Kexom išli na turistiku, že nájdu nejaké kešky. Tak som išla s nimi. Na Súľove som našla svoju prvú kešku od Rikitana a úplne som tomu prepadla. Tak sme s Maťom začali spolu keškovať, potom chodiť, až sme sa vzali :). V 2009, keď som začala hľadať kešky, som žila v Bratislave 9 rokov a až vtedy som ju začala cez kešky naozaj spoznávať. Dodnes tu objavujem niečo nové, práve vďaka keškám, ktoré ma dovedú vždy na miesta, ktoré nepoznám. Geocaching je nekonečný zdroj spoznávania nových miest.

Nie je to však len o hľadaní pokladov – kešiek. Geokešeri tvoria komunitu milých, spoločenských ľudí, stretávajú sa na rôznych eventoch a nie je im ľahostajné životné prostredie.

Veronika: Eventy s názvom Cache In, Trash Out (Keška dnu, odpad von) majú jasný zámer. Pokiaľ nám príroda dovoľuje navštevovať ju a vidieť v nej to krásne, tak by sme jej mali pomôcť tým, že ju odbremeníme od odpadu. Organizujú sa eventy, na ktorých sa zbierajú odpadky, likvidujú sa čierne skládky a podobne. Funguje to skoro ako Zelená hliadka, ale toto je celosvetová záležitosť. Heslo celého CITO je jednoduché – keď niečo dostaneš, mal by si niečo aj dať.

Ty a Martin organizujete už druhý ročník mega eventu Slovak GeoAwards 2016. Bude sa konať 2. – 3. septembra v areáli Divoká Voda, Čunovo. Prečo by naň mali prísť kešeri a prečo nekešeri?

Veronika: Kešeri by mali určite prísť preto, že na Slovensku je takýto typ mega eventu ojedinelý a majú veľmi malú šancu získať mega ikonu v tejto hre. Príde veľa zahraničných kešerov, ktorých radi privítame. Tento rok to chceme poňať spôsobom, aby aj tí, čo nekeškujú zistili, aká je to hra a ako sa dá tráviť voľný čas či už osamote alebo s celou rodinou.

Martin: Nekešeri sa napríklad môžu prejsť po geochodníku s plagátmi, ktoré im vysvetlia, o čom táto hra je.

Aký program máte pripravený?

Veronika: Program je zameraný na niekoľko cieľových skupín. Na svoje si prídu všetci, čo milujú adrenalín, bude urobená lanovka z hotela, kde však treba horolezeckú výbavu. Tí, čo si netrúfajú, môžu vyskúšať žumarovanie na stromy, rafting na divokej vode, zahrať si paintball alebo sa previezť na štvorkolkách. Pre tých, ktorí majú radi dobrodružstvo a radi sa boja, je v piatok pripravená tímová nočná hra na 2 – 3 hodiny, bude to naozaj dobrodružné. Pre deti sme nachystali tvorivé dielňe, detský svet a veľkého zeleného žabiaka Signála, maskota geocachingu, s ktorým sa môžu odoftiť.

Aj niečo pre aktívnych kešerov?

Veronika: Vytvárame nové kešky pri areáli Divoká Voda pre tých, čo to možno už aj poznajú, no chcú si odloviť niečo nové a zaujímavé. Ďalej sú to LAB kešky, ktoré je možné nájsť iba počas mega eventu priamo v areáli. Budeme tam mať veľkú výstavu SWG-čiek, drevených koliesok, ktoré kešeri zbierajú a budú si ich môcť aj vymieňať. A okrem kešerov sa na akcii stretnú aj trackovateľné predmety, ktoré si budú môcť vymieňať. V piatok prebehne veľký online kvíz, ktorý môže hrať ktokoľvek aj z pohodlia obývačky. Bude to niečo na štýl Čo ja viem. Celé to bude moderovať Robo Mikla. V sobotu event vyvrcholí odovzdávaním Slovak GeoAwards 2016. Od začiatku roka prebiehala anketa o najkrajšie kešky a eventy na Slovensku, ktoré tu budú odmenené, rovnako ako človek, ktorý si odnesie cenu za prínos geocachingu.

Ako to vzišlo, že ste sa práve vy dvaja rozhodli zorganizovať podujatie pre tisíce ľudí?

Martin: Všetky tieto „megáče“ sa robia väčšinou v Nemecku, alebo v západnej časti Európy a smerom na východ je to biedne. Bratislava je naozaj najvýchodnejšie mesto, kde sa koná mega event. Ukrajina je na kešky chudobná, podobne ako Rusko a tak ďalej až po Japonsko. Vo všetkých okolitých krajinách už mega eventy boli a začuli sme také reči, že už by sa patrilo, aby bolo niečo také aj na Slovensku. Ale nemal sa toho kto chytiť. Nerobíme to však len my dvaja, ale je nás asi 50, každý vie niečo iné.

Veronika: Najprv malá skupinka nadšencov nastúpila na vlak, ktorý sa začal rútiť obrovskou rýchlosťou smerom na mega event a vypálilo to neuveriteľne dobre, sami nevieme ako. Teraz už sme múdrejší a ideme na to trochu inak, ale tým, že koncept bol zvolený dobre a mali sme asi 90% pozitívnych ohlasov, povedali sme si, že to spravíme znovu. Prečo by sme to ľuďom nedali, keď to chcú.

Vstupenku na Slovak GeoAwards 2016 si môžete kúpiť tu: www.shop.geo.guru.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Magna Interactive
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM