Nikola Richterová Rôzne

Od dnes sa študenti a dôchodcovia odvezú vlakmi zadarmo

Hoci sa rozhodnutie vlády o bezplatnom cestovaní vlakmi stretlo aj s kritikou a verejnými protestami, už dnes prichádza do platnosti. Zadarmo sa budú môcť odviesť deti, študenti a dôchodcovia. Na železničnú dopravu im odteraz bude stačiť iba vybavený preukaz a lístok s nulovou hodnotou.

Ilustračný obrázok k článku Od dnes sa študenti a dôchodcovia odvezú vlakmi zadarmo
Zdroj: TASR

Presne od dnešného dňa je očakávaný o železničnú dopravu vyšší záujem. Cesta vlakom bude pre niektoré skupiny ľudí úplne zadarmo. Využívať bezplatnú možnosť cestovania však bude len v osobných vlakoch a rýchlikoch. Zľava sa tak nevzťahuje na železničné prostriedky IC a EC.

Zadarmo budú môcť cestujúci využívať vlaky 2. triedy vnútroštátnych liniek Železničnej spoločnosti Slovensko a RegioJet. V niektorých úsekoch plánuje vláda rozšíriť a posilniť spoje.

Nárok na využívanie bezplatného cestovania vlakmi majú od dnešného dňa deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, ľudia nad 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení.

Potrebný cestovný preukaz si záujemcovia môžu vybaviť priamo na železničných staniciach alebo aj online na oficiálnej stránke železníc. To isté platí aj pre lístky s nulovou hodnotou. Bez nich do vlaku nenastupujte, okrem bezpatného preukazu, občianskeho, či ISICU budete musieť revízorom ukázať aj bezplatný lístok.

Cestovanie vlakom zdarma schválila vláda v októbri. Na rokovanie ho vtedy predložil minister dopravy Ján Počiatek. Proti novele zákona už vystúpili okrem protestujúcich študentov aj opoziční poslanci. Podľa nich chce vláda týmto krokom iba prekryť zvyšovanie daní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM