Rôzne Rôzne

Od Čierneho lesa do Čierneho mora. Otestujte sa, čo viete o Dunaji?

Preteká cez osemnásť štátov a jeho povodie zaberá desať percent povrchu Európy. Druhá najväčšia rieka starého kontinentu fascinuje i umelcov. Magrisova kniha o Dunaji patrí spolu s Ecovým Menom ruže k najprekladanejším dielam talianskej literatúry 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Od Čierneho lesa do Čierneho mora. Otestujte sa, čo viete o Dunaji?
Zdroj: TASR

Vzniká sútokom riek Breg a Brigach, ktoré sa spájajú v nadmorskej výške 678 metrov pri vyše 20-tisícovom nemeckom meste Donaueschingen. Po takmer 2 860 kilometroch sa vlieva do Čierneho mora, jeho deltu tvoria tri hlavné ramená. K najväčším prítokom Dunaja patria rieky Inn, Morava, Váha, Dráva, Tisa, Sáva, Olt či Seret.

Jednou z mnohých pozoruhodností Dunaja je, že časť jeho vôd odteká z koryta dvoma podzemnými trasami a „vyživuje“ tak prítok Bodamského jazera – rieku Aach. Prietok Dunaja ovplyvňujú priehrady, vodné nádrže, hrádze a plavebné kanále. Najväčšou priehradnou nádržou na Dunaji je komplex dvoch priehrad na rumunsko-srbskej hranici známy ako Železné vráta. Druhou najväčšou vodnou stavbou je podľa štúdie Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Gabčíkovo.

Najväčšia povodeň na slovenskom toku Dunaja bola pred 117 rokmi – korytom rieky sa vtedy valilo zhruba 10 800 metrov kubických vody za sekundu. Druhý najvyšší prietok dosiahol Dunaj počas záplav v roku 2013, povodňová vlna kulminovala na úrovni 10 640 metrov kubických za sekundu. K najhorším povodniam na slovenskom území však došlo podľa historických záznamov pred vyše päťsto rokmi – prietok Dunaja v roku 1501 údajne dosiahol hranicu 14-tisíc metrov kubických za sekundu. Vodný živel na Slovensku najčastejšie vyčíňa od júna do septembra.

S Dunajom sa spája aj niekoľko národných parkov a chránených území, kde možno pozorovať mnohé druhy vzácnych rastlín i živočíchov. K najvýznamnejším patria Prírodný park Obere Donau v Nemecku, Národný park Doanu – Auen v Rakúsku, Národný park Duna – Dráva v Maďarsku či Prírodná rezervácia Delta Dunaja v Rumunsku. Na našom území sú to chránené krajinné oblasti Záhorie a Dunajské luhy.

Rieka inšpirovala literátov, hudobných skladateľov, maliarov i filmárov.

Zistite, ako dobre poznáte najväčšiu rieku Európskej únie a najvodnatejšiu rieku Slovenska. OTESTUJTE SA TU.

Dunaj
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM