Rôzne Recept na dnes

Ochutnajte najlepšie hranolky svojho života! Ich príprava je hotovou alchýmiou

Trojica chalanov si vzala do hlavy, že by všetci mali hranolky milovať aspoň tak ako oni. A tak vznikol Bramm, kde nájdete najchutnejšie hranolčeky a ľudí posadnutých ich prípravou.

Ilustračný obrázok k článku Ochutnajte najlepšie hranolky svojho života! Ich príprava je hotovou alchýmiou
14
Galéria
Zdroj: Bramm Bratislava

Bramm je splneným snom troch holandských kamarátov žijúcich v Bratislave. V druhom domove, na Slovensku, im však chýbali vyprážané snacky „z okienok“, ktoré v Holandsku nájdete na každom kroku. A tak sa rozhodli podeliť sa o ne aj so Slovákmi.

Zakladajú si pritom na poctivosti, transparentnosti, dôvere a kvalite a zároveň sa snažia búrať stereotypné predstavy o fast foode. Jedlo je pripravované priamo pred vašimi očami, od čistenia zemiakov cez krájanie až po dvojnásobné vyprážanie.

Žiadne mrazničky

Asi si kladiete otázku, čím sú asi tieto hranolky iné a prečo by ste za nimi mali merať cestu až do Fresh Marketu. Ako sme už vyššie spomínali, Bramm si zakladá na kvalite. V tomto fast foode sa vyhýbajú mrazničkám a jedlo, za ktoré si zaplatíte, je skutočne čerstvé!

Príprava hranolčekov je tu hotovou alchýmiou. Od výberu vhodných zemiakov, ktoré sa našli v Zeelandskom Flámsku, a tiež vo Flámsku na území Belgicka, cez šúpanie pomocou sofistikovaného prístroja, krájanie v špeciálnom prístroji, ktorý je symbolom značky až po dvojnásobné vyprážanie na špeciálnom hovädzom tuku.

Áno, hranolčeky vyprážajú dvakrát. Najprv ich “predpražia” na nižšej teplote, vďaka čomu nehrozí, že budú surové a zároveň ani spálené. „Najdôležitejšie je prvé pečenie a doba odstátia. Po prvom pečení totiž musia určitú dobu stáť, aby z nich stiekol tuk, a druhýkrát sa už len dopekajú, aby boli vo vnútri mäkučké a vonku chrumkavé,“ priblížil nám Stanislav Mihálik, manažér Bramm. Hranolky sú ochucované len morskou soľou a môžete si k nim vybrať niektorú z punúkaných omáčok, ako aj chrumkavé croquettes či burgery.

Žiadne tajomstvá

Celý proces prípravy hranolčekov pritom prebieha priamo pred vašimi očami. Môžete si zblízka pozrieť krájanie zemiakov v prístroji spoza skleneného okna na pulte, vďaka ktorému majú všetky hranolky rovnaký tvar a veľkosť.

„Chceme Slovákom prinášať kultúru jedenia z Holandska, kde sú street foody na každom kroku a našou víziou je dostať sa do centra miest po celom Slovensku. Začali sme v Bratislave, chceli by sme sa tiež dostať do miest ako sú Nitra, Trnava, Banská Bystrica, Košice a Žilina,“ dodal Michal Jankovič, manažér Bramm.

Hranolky na kolesách

Hranolčeky od Bramm nájdete v Bratislave vo Fresh Markete na poschodí, kde majú stále miesto. Každú sobotu je hladošom k dispozícii pojazdný stánok s hranolkami aj pred budovou. Od pondelka 22. januára však vyrazí pojazdný stánok s čerstvými hranolkami do centra mesta na Ulicu 29. augusta, kde ho nájdete každý týždeň, až do konca februára, počas pracovných dní od 12:00 – 20:00 hod. Vo februári nájdete pojazdný stánok Bramm aj na Street Food Parku pred Starou tržnicou a v lete zase na festivaloch.

Bramm má v pláne prekvapiť aj novinkami v podobe rozšírenia ponuky. „Časom by sme chceli mať aj slovenskú značku kvality, používať slovenské suroviny, ale momentálne je na Slovensku náročné nájsť pestovateľov zemiakov podľa našich kritérií,“ doplnil Michal. V blízkej budúcnosti sa ale môžete tešiť na ďalšie holandské špeciality. Stačí sledovať stránku Brammu a o všetkom sa včas dozviete. Vzhľadom na veľký záujem firiem bude Bramm pravdepodobne poskytovať aj catering.

Bramm Bratislava
14
Galéria
Zdroj: Bramm Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM