Lucia Lauková Rôzne

OCHRANÁRI RADIA: Čo robiť, ak nájdete opustené mláďa alebo zraneného vtáka?

Mnohí si myslia, že riešením je zobrať si zranené alebo opustené mláďa domov a starať sa o neho. Tým mu však podľa odborníkov môžu ublížiť.

Ilustračný obrázok k článku OCHRANÁRI RADIA: Čo robiť, ak nájdete opustené mláďa alebo zraneného vtáka?
Zdroj: TASR

Keď ľudia nájdu zraneného vtáka alebo mláďa, ktoré vypadlo z hniezda, často nevedia, čo majú robiť. Mnohí si myslia, že riešením je zobrať si vtáka domov a starať sa o neho. Tým mu však môžu ublížiť. Najlepším riešením je preto informovať pracovníkov Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR alebo iných odborných organizácií, radí výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) Lucia Deutschová.

Neprirodzené správanie

„Prvým signálom, že ste našli poraneného živočícha, je jeho neprirodzené správanie, predovšetkým strata plachosti, výrazne znížené únikové reakcie, neprirodzené držanie tela, ovísanie krídla alebo viditeľné zranenia,“ vysvetľuje Deutschová. Ak je potrebný odchyt, mal by ho realizovať kompetentný pracovník. Ak by čakanie na profesionálov mohlo vtáka ohroziť (napríklad je na rušnej ceste), šetrne ho môže odchytiť aj laik.

„Najčastejšie sa stretávame s poranenými vtákmi, ktoré možno odchytiť do ľahkej prikrývky, deky, väčšej handry (nikdy nie do igelitu). Odchyteného jedinca možno umiestniť do primerane veľkej papierovej škatule, do ktorej vyrežeme otvory na prístup vzduchu a umiestnime v pokojnej tmavej miestnosti,“ hovorí Deutschová.

Ľudia bez skúseností by sa nemali snažiť živočícha sami ošetriť. Viac mu pomôžu, keď počkajú na kompetentného pracovníka. Ten, ak je to nevyhnutné, vtáka umiestni do niektorej z rehabilitačných staníc.

Opustené mláďa neberte domov

Rovnako si človek nemôže zobrať domov opustené mláďa. „Určite nie je vhodné odnášať zdravé mláďa z hniezdiska, ak mu nehrozí nebezpečenstvo,“ objasňuje ochranárka. Ak mláďa nie je zranené, stačí ho umiestniť na vyvýšené miesto, napríklad konár, múrik alebo parapet, ideálne čo najbližšie k hniezdu. Tam na neho nedočiahnu mačky, psy alebo deti.

Najčastejšie v okolí ľudských obydlí hniezdi sokol myšiar, ľudovo nazývaný aj pustovka alebo poštolka. Ten dokonca nepotrebuje hniezdo, postačí mu otvor v stene, výklenok alebo črepník. Keď si mláďatá trénujú letecké schopnosti, často môžu skončiť na balkóne alebo na zemi.

Čo robiť?

Takéto prípady sú pomerne bežné a malého sokola vtedy stačí vyložiť na vyvýšené miesto. „Ak máte možnosť, sledujte, či je v poriadku, či napríklad odletel z balkóna, či ho kŕmia rodičia,“ radí Deutschová. Ak to tak nie je, kontaktujte odborníkov. Tí môžu zistiť, že sa mláďa naozaj zatúlalo príliš ďaleko a rozhodnú sa pre jeho adopciu – vloženie do iného hniezda s rovnako starými súrodencami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM