Rôzne

Ochranári chcú vrátiť pôvodné čaro Panónskemu háju v Národnej prírodnej rezervácii Šúr

Panónsky háj v Národnej prírodnej rezervácii Šúr pri meste Svätý Jur sa dočká obnovy. S prácami sa už začalo.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári chcú vrátiť pôvodné čaro Panónskemu háju v Národnej prírodnej rezervácii Šúr
10
Galéria
Zdroj: NPR Šúr, FB

Ochranári chcú vrátiť pôvodné čaro Panónskemu háju v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Šúr pri meste Svätý Jur v okrese Pezinok. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), Štátna ochrana prírody SR – CHKO Malé Karpaty a svätojurská samospráva spoločne pripravili plán obnovy časti hája. S prácami sa začalo v polovici marca. Informuje o tom BROZ na sociálnej sieti.

V marci budú podľa ochranárov stáročné, pôvodne samostatne stojace solitérne duby uvoľnené odstránením podrastu náletových drevín, ktoré ich teraz zatieňujú a oberajú o slnečné svetlo.

„Zároveň budú ponechaní aj náhradníci, ktorí majú potenciál a za desiatky či stovky rokov nahradia solitérne duby po ich prirodzenom dožití. Pôvodné ležiace aj stojace mŕtve drevo mohutných už dožitých dubov, ktoré sa aj v tomto čase nachádza na tomto území, bude ponechané na ploche k prirodzenému rozpadu,“ napísalo BROZ.

Vzniknú podmienky na pastvu

Presvetlením plôch vzniknú podľa združenia vhodné podmienky na rast trávnych spoločenstiev. Po odstránení zmladenia drevín vzniknú aj podmienky na pastvu. Po tejto úprave územia prídu na rad zvieratá (kravy), ktoré udržia pasienok a zabránia jeho zarastaniu drevinami.

„Podporia opäť vznik pastevného lesa, na ktorý sme už nielen v Panónskom háji takmer zabudli. Jedine pastva pomôže obnoviť do niekdajšej podoby tento ‚riedkoles‘,“ tvrdí BROZ, s tým, že bol vždy vysoko cenným kúskom kultúrnej krajiny. Jednak z hľadiska ochrany prírody pre jeho niekdajšiu vysokú druhovú rozmanitosť – biodiverzitu, ako aj z hľadiska náučného a kultúrneho. „Extenzívne hospodárske využitie človekom je tu žiaduce a konečne sa nám spoločne podarilo túto obnovu začať,“ podotklo BROZ.

NPR Šúr
10
Galéria
Zdroj: NPR Šúr, FB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM