Rôzne

Ocenenia za záchranu života si prevzali aj bratislavskí policajti

Za záchranu ľudského života si vo štvrtok (24. 11.) v Tatranskej Štrbe prevzalo ocenenie osem príslušníkov obecnej a mestskej polície z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenia za záchranu života si prevzali aj bratislavskí policajti
Zdroj: Mestská polícia Bratislava

Počas snemu Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Slovenska v Tatranskej Štrbe si prevzalo ocenenie osem príslušníkov obecnej a mestskej polície z celého Slovenska.

Prospešná práca

„Už niekoľko rokov po sebe oceňujeme policajtov, ktorí pri výkone svojho povolania zachránili ľudské životy. Policajtov dnes ľudia vnímajú len v tom obraze, že dávajú papuče na autá, pokutujú a napomínajú ľudí a o takýchto veciach vie len málokto,“ povedal prezident Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Slovenska Ján Andrejko.

Podľa neho je práca mestských a obecných policajtov prospešná.

Ocenení policajti

Ocenenie za záchranu ľudského života si dnes prevzalo osem policajtov. Peter Bella z Mestskej polície v Bratislave si cenu zaslúžil za záchranu 36-ročného Bratislavčana, ktorý začiatkom tohto roka vystúpil zo svojho osobného automobilu a smeroval ku železničnej trati.

Muža po pátraní našli neďaleko železničného koľajiska. Bol dezorientovaný a javil známky epileptického záchvatu. Policajt poskytol mužovi prvú pomoc a privolal zdravotníkov.

Poskytnutím predlekárskej zdravotnej pomoci zachránili Vladimír Ďuriška a Ľuboš Borza z Mestskej polície v Bratislave život mladej školáčke, ktorá si poranila ruku na sklenenej fľaši a silne krvácala. Dievča v dôsledku krvácania a šoku z poranenia upadlo do bezvedomia.

Sociálne zabezpečenie

Andrejko povedal, že mestskú a obecnú políciu trápi už niekoľko rokov sociálne zabezpečenie. „Už minimálne sedem rokov o tom rozprávame, pretože všetky ostatné ozbrojené zložky majú iné postavenie, ako má mestská polícia. V praxi to znamená, že štátny policajt odíde do dôchodku skôr, ako mestský policajt. My navrhujeme, aby tieto zložky odchádzali do dôchodku najneskôr v 55 rokoch, po 25, prípadne 30 odslúžených rokoch,“ povedal Andrejko. Mestský policajt podľa jeho slov na predčasný dôchodok nárok nemá.

Ilustračný obrázok

Polícia
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM