Správy Správy

Obyvatelia Vrakune sa už čoskoro dočkajú železničnej zastávky

Výstavba dočasnej železničnej zastávky v bratislavskej Vrakuni, v blízkosti Ráztočnej ulice, začne zrejme koncom tohto mesiaca. Mestská časť už má stavebné povolenie a momentálne sa snaží získať na realizáciu stavby finančné prostriedky.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Vrakune sa už čoskoro dočkajú železničnej zastávky
Zdroj: TASR

Dočasná zastávka má podľa starostu pomôcť zmierniť nepriaznivú dopravnú situáciu v ranných a popoludňajších hodinách vo Vrakuni, keď sa tu vytvárajú rozsiahle dopravné zápchy.

„Výstavba zastávky by mohla začať na prelome marca a apríla. Ukončená má byť do dvoch mesiacov. K júnovej zmene grafikonu vlakov by tu už mohol zastavovať súkromný dopravca,“ povedal starosta Vrakune Martin Kuruc.

„Výrazným spôsobom by pomohla obyvateľom Vrakune v tom, aby mohli cestovať pohodlnejšie do centra mesta i z neho v ranných a popoludňajších hodinách. Tým pádom by sa mali aspoň o niečo zápchy vo Vrakuni eliminovať,“ priblížil Kuruc.

Prečítajte si aj: Z Vrakune na Hlavnú stanicu za desať minút? Vlakom je to možné

Mesiac na získanie peňazí

Mestská časť má približne necelý mesiac na to, aby získala potrebné finančné prostriedky na výstavbu železničnej zastávky. Jeden z hlavných finančných partnerov by podľa starostu mal byť Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý Vrakuni v tejto veci už prisľúbil pomoc.

Starosta sa chce o finančnej pomoci baviť aj s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom. „Oslovíme aj súkromných partnerov, či niekto nechce prispieť sponzorsky,“ podotkol Kuruc.

Ako tvrdí, výstavba zastávky by nemala presiahnuť sumu 30-tisíc eur. Dočasná zastávka má totiž stáť na pôvodnom mieste, kde kedysi železničná zastávka už bola, no v 70. rokoch minulého storočia bola zrušená.

„Nemyslím si, žeby tie náklady boli vysoké, pretože tam už násyp existuje. Treba to len vyčistiť, postaviť tam prístrešok pre cestujúcich či osvetlenie,“ vysvetlil starosta s tým, že zastavovanie vlakov na tejto zastávke v júni 2016 je reálne.

Vrakuňa sa pred rokom rozhodla pre vybudovanie dočasnej železničnej zastávky z dôvodu, že postavenie terminálu integrovanej osobnej prepravy, ktorý má vyriešiť vlakové spojenie v tejto mestskej časti, sa odhaduje až na obdobie rokov 2017 až 2020.

Myšlienka na jej obnovu vznikla podľa samosprávy preto, že cestovný čas z Vrakune do centra hlavného mesta autom, ale aj trolejbusom sa vďaka dopravným zápcham sústavne predlžuje. Ak však bude vo Vrakuni zastavovať vlak, ľudia sa ním môžu dostať na bratislavskú Hlavnú stanicu za približne desať minút.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Ako bude vyzerať obchvat Bratislavy? Pozrite sa na nové vizualizácie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM