Tomáš Stupavský Samospráva

Obyvatelia Röntgenovej ulice sa chcú poskladať na nové parkovisko. Garážový dom pre súkromníka odmietajú

Nové parkovacie miesta v bratislavskej Petržalke si vytvoria za vlastné peniaze – s takýmto návrhom prišli za vedením mestskej časti obyvatelia z Röntgenovej ulice.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Röntgenovej ulice sa chcú poskladať na nové parkovisko. Garážový dom pre súkromníka odmietajú
Zdroj: TASR

Pred oknami im má totiž súkromník vybudovať parkovací dom pre 318 áut, ktorý by mali využívať najmä zamestnanci Digital Parku Einsteinova, no sčasti aj verejnosť. Samospráva má súkromníkovi na parkovací dom prenajať pozemok. Obyvatelia od nej však žiadajú, aby pozemok radšej prenajala im, garážový dom pred svojimi bytmi nechcú.

„Keď môžu prenajať pozemok Digital Parku, tak by ho mohli prenajať aj nám, obyvateľom, ktorí sú ochotní zo svojich vlastných zdrojov zainvestovať do výstavby parkoviska pre rezidentov,“ povedala Zuzana Žišková, jedna z obyvateliek Röntgenovej ulice. Ľudia by chceli podľa jej slov vytvoriť na mieste zelenú parkovaciu plochu pre asi 100 áut.

Treba vyzbierať asi 3000 eur

Toľko miest sľubuje vyčleniť mestskej časti v parkovacom dome na verejné parkovanie aj súkromník. Obyvatelia počítajú, že by ich úprava povrchu s environmentálnymi zásahmi stála do 3000 eur, na to by sa vraj poskladali.

Čo si mestská časť o návrhu obyvateľov myslí, neodpovedala. Hovorkyňa Michaela Platznerová iba odkázala, že samospráva „sa zaoberá každým návrhom, ktorý príde v ucelenej písomnej forme“.

Obyvatelia zatiaľ svoj návrh odprezentovali tento týždeň petržalským miestnym poslancom. Už vlani však prišli za samosprávou s tým, aby sa kolmým parkovaním v lokalite vytvorilo 116 parkovacích miest. Proti garážovému domu vtedy vznikla aj petícia, rokovanie o ňom tak vlani prerušili. Tento rok sa na stôl novozvoleným poslancom dostal materiál s parkovacím domom znova. Samospráva vysvetľuje, že žiadateľ odvtedy čiastočne modifikoval svoj zámer v záujme vyjsť obyvateľom v ústrety.

„Pôvodný návrh bol šesťposchodový parkovací dom. Budovu síce znížili, teda nám akože vyšli v ústrety, ale parkovacích miest ubudlo podstatne menej. To znamená, že parkovací dom zväčšili na plochu, vezmú nám ešte viac zelene a viac to priblížia k našim domom,“ vyčíta projektu Žišková. Obáva sa tiež, že garáž si neskôr investor dostavia na viac poschodí.

Ľuďom sa podľa Žiškovej nepáči aj to, že garáž zaberie jedinú zelenú plochu v ich okolí, boja sa i hluku, svetla, či straty súkromia. Z garáže bez bočných stien by bol do bytov obyvateľov priamy výhľad, podotýka Žišková.

O prenájme pozemku by mali poslanci ďalej rokovať, tento týždeň totiž za materiál nehlasovali. Žiadali starostu, aby ho z programu zastupiteľstva stiahol.

Trojposchodová garáž

Parkovací dom by mal mať zo strany Röntgenovej ulice tri nadzemné podlažia a od Panónskej cesty štyri. Spoločnosť Digital Park Einsteinova by mala nájomnú zmluvu dostať na 20 rokov. Za pozemok o výmere 3081 štvorcových metrov (m2) by podľa predloženého materiálu mestskej časti platila počas výstavby symbolické jedno euro za celý predmet nájmu, po kolaudácii 6 eur za m2 na rok, teda 18.486 eur.

Mestská časť však mala podmienku – 100 parkovacích miest má spoločnosť odovzdať bezodplatne mestskej časti pre obyvateľov a ďalších 50 má slúžiť zadarmo verejnosti na nočné parkovanie od 19.00 do 7.30 h.

„Mestská časť trvalo deklaruje potrebu výrazného zvýšenia parkovacích kapacít, a to predovšetkým stavbou parkovacích domov pre širokú verejnosť,“ tvrdí petržalská samospráva. Oddelenie územného rozvoja a dopravy dalo spracovať vyhľadávaciu štúdiu, kde by mali byť v Petržalke rozmiestnené viacpodlažné parkoviská a garáže. S lokalitou, v ktorej má vyrásť spomínaný parkovací dom, štúdia počíta.

Prečítajte si tiež: Petržalčanov trápi parkovanie: So starostom môžu komunikovať prostrednictvom online diskusie

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM