Samospráva

Obyvatelia Chorvátskeho Grobu odovzdali petíciu za referendum o odvolaní starostu

Obyvatelia Chorvátskeho Grobu sú dlhodobo nespokojní s prácou starostu Radovana Benčíka. Našli až 22 dôvodov, prečo by mal z funkcie odísť.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Chorvátskeho Grobu odovzdali petíciu za referendum o odvolaní starostu
Zdroj: TASR

Petíciu za referendum o odvolaní starostu Chorvátskeho Grobu s 1 250 podpismi dnes odovzdali nespokojní obyvatelia na obecnom úrade. Obecní poslanci by teraz mali rozhodnúť o termíne konania referenda.

To bude platné, ak sa ho zúčastní viac ako 50 percent oprávnených voličov. Informoval o tom člen petičného výboru Jozef Selep.

Obyvatelia Chorvátskeho Grobu sú podľa jeho slov dlhodobo nespokojní s prácou starostu Radovana Benčíka. Petičný výbor a obecní poslanci upozorňujú na 22 dôvodov, pre ktoré by mal starosta z funkcie odísť.

„Chorvátsky Grob pod vedením starostu Radovana Benčíka zažíva stagnáciu a nerealizujú sa žiadne rozvojové projekty,“ tvrdí Selep.

Výčitky starostovi

Petíciu spustili nespokojní obyvatelia 27. mája. Starostovi napríklad vyčítajú, že nezabezpečil výstavbu základnej a materskej školy na Čiernej Vode k školskému roku 2015/2016, zlú komunikáciu s Dopravným podnikom Bratislava (DPB), v dôsledku ktorej sa znížil počet spojov do obce a hrozí úplné zrušenie možnosti využívať MHD.

Starosta podľa nich neriešil ani akútny problém dopravného napojenia obce na cesty nadregionálneho významu. Domnievajú sa tiež, že starosta netransparentne nakladá s financiami obce, okrem iného mu dávajú za vinu, že peniaze z obecnej kasy míňa na vlastnú PR kampaň.

Podľa nespokojencov Benčík takisto nekoná v schválených projektoch. Postupy starostu v prípade verejných obstarávaní vraj nesú znaky klientelizmu v prospech spriaznených spoločností či osôb.

Rešpektuje právo občanov

Benčík ešte v máji uviedol, že rešpektuje právo občanov na vyjadrenie názoru prostredníctvom petície a vníma pozorne aktivity, ktoré sú pravdepodobne motivované snahou ovládnuť obecný a stavebný úrad skupinou aktivistov z pôvodnej obce Chorvátsky Grob.

„Viacerí z nich kandidovali v komunálnych voľbách a so svojím programom neuspeli a od môjho zvolenia do funkcie starostu vedú konfrontačnú protikampaň. Je možné predpokladať, že je tu evidentná snaha zabrániť rozvoju Čiernej Vody, ktorá zúfalo potrebuje občiansku vybavenosť,“ skonštatoval.

Ako tvrdí, počas pôsobenia vo funkcii starostu sa mu v spolupráci s občanmi a poslancami podarilo zabezpečiť viac než milión eur v rámci dotácií na rozvoj nevyhnutne potrebnej infraštruktúry – školy, škôlky, ihriska, kanalizácie či kamerového systému.

Čítajte aj: V Chorvátskom Grobe chcú obyvatelia nového starostu

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM