Nina Táborská Samospráva

Obývačka na ulici, v ktorej sa riešia "domáce" problémy. Čo všetko sa dá urobiť, aby sa v Pentagone žilo lepšie?

Časť pešej zóny vo Vrakuni sa v stredu zmenila na nezvyčajnú obývačku. Dospelí tam pri káve a koláčikoch rozprávali príbehy, deti sa hrali a všetci spoločne hľadali recept na to, čo všetko sa dá urobiť, aby to v Pentagone išlo aj inak a ľuďom sa tak vo Vrakuni žilo lepšie.

Ilustračný obrázok k článku Obývačka na ulici, v ktorej sa riešia "domáce" problémy. Čo všetko sa dá urobiť, aby sa v Pentagone žilo lepšie?
Zdroj: Dnes24.sk

Toto podujatie zorganizoval Detský fond SR. „Túto netradičnú Obývačku na ulici sme pripravili aj preto, lebo nás zaujímajú ľudia okolo nás. Chceme vedieť, ako sa majú a ako sa im vo Vrakuni žije. Zároveň sa aj takto chceme predstaviť komunite, priblížiť im nielen našu prácu tu, ale aj ostatné aktivity jubilujúceho Detského fondu. Je nám jasné, že nás miestni musia najskôr spoznať, aby nám začali dôverovať a prijali nás. Až keď pre nich nebudeme veľkou tajomnou neznámou, až potom môžeme spolu naozaj niečo zmeniť,“ povedala koordinátorka sociálnych projektov Detského fondu SR Barbora Brichtová, ktorá našla inšpiráciu v rakúskom Grazi.

Podľa jej slov pochopili, že ak chcú v tomto náročnom prostredí niečo naozaj zmeniť, musia to robiť všetci spolu, aj s obyvateľmi mestskej časti. „Práve preto sme ešte v roku 2014 rozbehli úspešný projekt Pentagon Inak, ktorého súčasťou už boli napríklad viaceré komunitné vzdelávania pod názvom Čo môžeme spolu urobiť?,“ prezradila.

Do vzdelávaní sa aktívne zapojili miestni učitelia, policajná preventistka, samospráva, ale napríklad aj občianske združenia, ktoré vo Vrakuni pomáhajú užívateľom drog alebo ľuďom, ktorí pracujú v sexbiznise. O projekte sa dá veľa dozvedieť aj z občasných Pentagonských novín a predovšetkým vďaka putovnej výstave fotografií Pentagon Včera a Dnes, ktorá zachytáva veľa z toho, čo sa nám doteraz podarilo zmeniť aj vďaka našim nízkoprahovým centrám.

Detský fond Slovenskej republiky začal už pred mnohými rokmi pomáhať deťom, mladým ľuďom a ich rodinám v tzv. Pentagone vo Vrakuni. Už 11 rokov tu naše nízkoprahové centrum MIXklub pre deti a mladých ľudí, ku ktorému sa neskôr pridal MIXáčik – nízkoprahové rodinné centrum.

Viac sa dočítate tu: Viete čo sa deje v Pentagóne? Nízkoprahové centrum MIXáčik dostane novú tvár

„Pre mňa bolo úžasné sledovať, ako sa počas tých niekoľkých hodín úplne zmenila atmosféra v tejto našej improvizovane­jobývačke. Na začiatku možno bolo cítiť istý odstup a nedôveru, ale postupne sa pri nás zastavovalo stále viac ľudí, rozprávali nám silné, často aj veľmi osobné príbehy zo života vo Vrakuni. A práve to je to, čo by sme tu chceli dosiahnuť – prelomenie bariéry, vzájomnú dôveru a pomoc dobrej veci. Približne 130 ľudí si spolu s nami zaspomínalo na svoje obľúbené miesta, ale aj na časy, keď na mieste tohto sídliska ešte bola dedina s vychýrenými víkendovými zábavami. Dostali sme mnoho zaujímavých tipov na to, čo tu dnes ľuďom chýba a čo by chceli zmeniť, ale v jednom sa väčšina zhodla – žijú tu radi a dôležité je, aby sa v prvom rade zmenili vzťahy medzi ľuďmi,“ povedala o prvej Obývačke na ulici riaditeľka Detského fondu SR Alena Kuišová.

Z množstva informácií a postrehov z rozhovorov s obyvateľmi Vrakune pripraví Detský fond SR súhrnný materiál, ktorý v najbližšom čase bude mať pre inšpiráciu k dispozícii aj miestna samospráva.

Zdroj foto: Detský fond SR.

Obývačka na ulici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM