Maros Palesch Rôzne

Obrazy sa páčili aj v Bruseli

Bratislavský župan Pavol Frešo spolu so zastupiteľom SR v Bruseli Ivanom Korčokom otvorili výstavu, súčasťou ktorej sú výtvarné diela klientov Domova sociálnych služieb Prof. Dr. Karola Matulaya.

Bratislavský samosprávny kraj tak do roka a do dňa dodržal sľub, ktorý župan vyslovil na margo prezentácie župy a jej práce v sociálnej oblasti v Bruseli. Akcia sa konala v duchu prebiehajúceho Európskeho roka dobrovoľníctva. Počas slávnostného otvorenia mali pozvaní hostia možnosť vidieť dokumentárny film o ľuďoch s mentálnym znevýhodnením a ich aktivitách spojených s umeleckou činnosťou. Obrazy, fotografie a sochy, predstavujúce konkrétnych klientov, zachytávajú krátky moment, cez ktorý máme možnosť nazrieť do ich umeleckej tvorby.

„Ľudí, ktorí majú nejaké znevýhodnenie netreba vyčleňovať, ale treba ich vťahovať do života. Práve takéto spoločné stretávanie sa s nimi, počúvanie ich potrieb a vytváranie priestoru a možností pre ich sebarealizáciu nám umožňuje potom lepšie rozumieť tomu, čo ľudia od župy potrebujú a samozrejme akým spôsobom im celá spoločnosť v rámci Bratislavskej župy môže pomôcť. Sila župy závisí nie od tých najsilnejších, ale od toho, akú kvalitu života majú tí najzraniteľnejší,“ povedal župan Pavol Frešo.

Riaditeľka DSS Edita Kruzslíková, ktorá sa na otvorení zúčastnila spolu s klientom Michalom hovorí, že aj vďaka práci BSK a dobrovoľníkov môžu klienti žiť svoj život plnohodnotnejšie. „Dobrovoľníci pomáhajú klientom napríklad pri inscenácii divadelných hier, maľovaní obrazov či práci s drevom a vďaka týmto činnostiam a hlavne kladným ohlasom verejnosti si dovolím povedať, že naši klienti majú pocit naplneného a plnohodnotného života. Títo ľudia potrebujú našu podporu a akceptáciu, nie súcit,“ dodala Kruzslíková. Michal odprezentoval seba a svojich kamarátov aj s pomocou piktogramov a fotografií a hostí na výstave sprevádzal.

Hostia sa zhodli na tom, že takáto prezentácia toho, ako na Slovensku vieme pracovať s ľuďmi s mentálnym znevýhodnením, je snahou získať aj morálnu podporu z Bruselu na pokračovanie v tomto úsilí.

Výstava sa ďalej presťahuje do priestorov kostola Sacre-Coeur v Bruseli, ktorá je sídlom Slovenskej katolíckej misie. Následne bude prepravená na Slovensko, sprístupnená pre verejnosť by mala byť vo vstupnej hale úradu BSK.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

brusel
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM