Adriana Banásová Rôzne

OBRAZOM: Zima v meste v minulom storočí: Bratislavu kedysi potrápili poriadne kalamity + VIDEO

V posledných rokoch zažívame, hlavne v mestách, počas zimy teplé počasie bez snehu, v období Vianoc ani nehovoriac. Ale nebolo tomu vždy tak. Boli časy, kedy Bratislavčanov potrápili snehové kalamity a dokonca aj na Vianoce.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Zima v meste v minulom storočí: Bratislavu kedysi potrápili poriadne kalamity + VIDEO
Zdroj: TASR

Niektorí pamätníci si spomínajú na obdobie, kedy boli zimy mrazivé a bohaté na sneh. Napríklad na prelome rokov 1963 a 1964 sa údajne dalo sánkovať na Kolibe vyše 100 dní, čo je doposiaľ najväčší rekord.

Príjemné sánkovanie však v roku 1987 vystriedalo husté sneženie. Kalamita, ktorá prišla začiatkom januára ochromila električkovú dopravu v hlavnom meste. S prestávkami vtedy „nasypalo“ za tri dni až 65 centimetrov. Silný vietor vytváral na cestách a chodníkoch záveje, vďaka čomu museli ľudia z okrajových častí mesta dochádzať do práce pešo.

Mnohé predajne zívali prázdnotou, lebo zásobovacie autá zostali trčať kdesi v závejoch na ceste, meškali aj medzimestské vlaky. Známy Tatran-expres v smere z Košíc do Bratislavy dorazil do hlavného mesta s 15-hodinovým meškaním.

Po troch dňoch, čo Perinbaba poslala na cesty výdatnú nádielku, začalo v meste poriadne mrznúť. Meteorológovia v tom čase namerali až mínus 23 stupňov Celzia. Na Slovensku vtedy dokonca vyhlásili uhoľné prázdniny, z čoho mali pochopiteľne radosť tí najmladší.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Ako vyzerali Vianoce a prípravy na sviatky v minulom storočí v Bratislave? + VIDEO

Krutá zima sa u nás odohrala aj takmer jedno desaťročie pred spomínaným rokom 1987. Rok 1979 totižto so sebou priniesol rapídny pokles teploty so snehovými zrážkami. Mnohé budovy v krajine ( vtedajšie Československo) prestali vykurovať, deti mali uhoľné prázdniny, ktoré trvali od 8. do 27. januára. Vláda taktiež nariadila zákaz verejného osvetlenia, zredukovalo sa aj vysielanie televízie.

Bratislava - Snehová kalamita (1987)
1
Galéria
Zima v meste v minulosti
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM