Kultúra

OBRAZOM: Výstavy v ÚĽUV potvrdzujú rôzne možnosti využitia vlny

Na vvýstave Vlnenie návštevníci spoznajú vlnu ako vhodný materiál na praktické aj estetické využitie.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Výstavy v ÚĽUV potvrdzujú rôzne možnosti využitia vlny
16
Galéria
Zdroj: TASR

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) sprístupnil verejnosti dve výstavy v Bratislave, ktoré spája prírodný materiál vlna.

Vlna ako vhodný materiál

Expozícia Ľsti plsti potrvá do 26. januára 2018. Podľa kurátorky výstavy Zuzany Šidlíkovej päť talentovaných autoriek dokazuje, že plstenie vlny ako jedna z najstarších textilných techník môže formovať aj súčasný dizajn. Čiapky, šály, odevné doplnky, tapisérie a voľné objekty ponúknu inšpiráciu, ako si ozvláštniť odevný šatník a rôznymi bytovými doplnkami aj bývanie. Technikou z čias neskorého stredoveku ich vytvorili Zuzana Golierová, Libuše Jamnická, Katarína Podlucká, Sylvia Sternmüllerová a Jana Zaujecová.

Na vvýstave Vlnenie návštevníci spoznajú vlnu ako vhodný materiál na praktické aj estetické využitie. Cez interiérové doplnky či odevné časti expozícia poodhalí rôzne techniky spracovania vlny ako je gubárstvo, súkenníctvo, tkanie, vyšívanie, zápästková technika či plstenie. Zbierkové predmety z Múzea ľudovej umeleckej výroby v Stupave dopĺňajú diela od súčasných výrobcov, práce študentov Školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave a Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku. Tí pod vedením pedagógov dokazujú, že vlna ako tradičný výrobný materiál môže ožiť aj v súčasnom dizajne a odhodlali sa znovuobjaviť jej využiteľnosť.

„Výrobe z vlny hrozí, že s poslednými majstrami navždy odíde aj remeslo. Záujemcov väčšinou odradia ťažkosti súvisiace s výrobou, ale najmä mimoriadne náročné domácke spracovanie surovej vlny. Jednou z možností, ako zachrániť toto remeslo, je zvyšovať povedomie verejnosti organizovaním výstav, kde návštevníci spoznajú techniky a výrobné postupy. Ovčia vlna, materiál vynikajúci na bytové dekorácie aj pre módnych návrhárov, sa môže týmto spôsobom opätovne dostať do všeobecného záujmu,“ hovorí kurátorka výstavy Michaela Škodová.

Expozícia potrvá do 14. februára 2018.

Výstava v ÚĽUV
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM