Správy

OBRAZOM: Vo Volkswagene sa začal historicky prvý štrajk

Pred bránami Volkswagen Slovakia sa zišli tisícky zamestnancov. Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vo Volkswagene sa začal historicky prvý štrajk
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zamestnanci Volkswagen Slovakia vstúpili v utorok 20. júna do časovo neobmedzeného ostrého štrajku. Ani po opakovaných rokovaniach, aj pred sprostredkovateľom, sa totiž odbory nedohodli s vedením firmy na zvyšovaní platov. Ide o prvý štrajk v histórii slovenského závodu tejto automobilky, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1991.

Štrajk môže trvať aj dlhšie

Podľa informácií portálu Aktuality.sk sa na improvizovanom štúdiu striedajú nespokojní protestujúci. Tvrdia, že situácia v práci sa zhoršila a kritizujú vysoké tempo pri výrobe náročnejších modelov. Podmienky v lete počas horúčav sú podľa nich ťažké. Chceli by dlhšie pracovné prestávky a ďalšie benefity. Pripúšťajú, že zotrvajú v štrajku aj viac dní.

Odborári rokovali s vedením automobilky ešte aj v pondelok 19. júna, k dohode však nedošlo. Naďalej požadujú nárast platov o 16 %, neprijali preto ani vedením navýšenú ponuku rastu tarifných miezd o 4,5 % v tomto roku a o ďalších 4,2 % v roku 2018.

„Spoločnosť Volkswagen Slovakia úprimne ďakuje všetkým zamestnancom, ktorí dnes prišli do práce. Mrzí nás, že napriek ústretovej vyššej ponuke, ktorú včera predložilo vedenie VW SK, neprišlo k dohode. Vyzývame odborovú organizáciu na ústretový krok smerom k obojstranne akceptovateľnej dohode. Nezodpovedné požiadavky odborov ohrozujú budúcnosť podniku a pracovné miesta našich zamestnancov,“ uviedla automobilka.

Štrajk vo Volkswagene
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM