Michaela Katonová Šport

OBRAZOM: Viete, ktorý deviatak získal bronz a kto skákal saltá dozadu?

Na zimnom štadióne Ondreja Nepelu prebiehajú až do nedele krasokorčuliarske majstrovstvá Európy. Je to už štvrtýkrát, čo Bratislava privítala „ľadovú“ špičku starého kontinentu. Pozrite sa, ako vyzerali Majstrovstvá Európy v minulom storočí a ktoré slovenské hviezdy sa už vtedy formovali.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Viete, ktorý deviatak získal bronz a kto skákal saltá dozadu?
Zdroj: TASR

Hlavné mesto bolo dejiskom troch európskych šampionátov v rokoch 1958, 1966 a 2001. Okrem toho Bratislava hostila v roku 1973 aj Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní. Na ľadovej ploche sa podarilo „zahviezdiť“ viacerým československým talentovaným korčuliarom.

Malý Nepela sledoval Divína

Mimoriadnemu úspechu sa tešil v roku 1958 vtedy 22-ročný Karol Divín. Na konte mal už tri bronzové medaily a druhé miesto z majstrovstiev Európy. Pred domácim publikom získal najcennejší kov.

Majstrovstvá Európy v Bratislave v tom istom roku sledoval aj Ondrej Nepela. „Mohla osloviť niektorú z dvoch mojich kolegýň, no náhodou natrafila na mňa,“ spomína na prvé stretnutie so sedemročným Ondrejom Nepelom legendárna trénerka Hilda Múdra. Jeho mame, ktorá prváčika vodila na ľad, sa zdalo, že sa mu nikto nevenuje. Nepela trénerke už o osem rokov ako deviatak na ďalších majstrovstvách Európy v Bratislave venoval k štyridsiatke prvú, bronzovú medailu.

Prečítajte si tiež: Legendárna trénerka Hilda Múdra, ktorá vychovala Ondreja Nepelu, oslávila životné jubileum

Pod vedením trénerky Múdrej sa stal Nepela trojnásobným majstrom sveta a dvakrát bol strieborný. Celkom päťkrát stál na najvyššom stupni počas európskych šampionátov a získal aj dve bronzové medaily. Vrcholom jeho športovej kariéry bola zlatá medaila na Zimných olympijských hrách 1972 v Sappore.

Sabovčíkovo salto dozadu

Prezývka Jumping Joe alebo skákajúci Joe prischla Jozefovi Sabovčíkovi. Na ľadovú plochu ho ako šesťročného priviedla jeho stará mama. Stal sa dvojnásobným majstrom Európy v roku 1985 a 1986 a vicemajster starého kontinentu v roku 1983. Na majstrovstvách sveta 1984 a 1985 skončil štvrtý. Sabovčík sa ako prvý krasokorčuliar naučil skákať salto dozadu s dopadom na jednu nohu.

Prečítajte si tiež: Slovníček krasokorčuliarskych pojmov: Viete ktorý skok je najnáročnejší a prečo Salchow nebol vhodný pre ženy?

Zdroj: TASR / Dnes24

Legendárne krasokorčuliarske osobnosti
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM