Aktualizované Alexandra Húsková Správy

OBRAZOM: Vieme, kadiaľ povedie obchvat Bratislavy

Schvaľovanie zmluvy na výstavbu nultého obchvatu Bratislavy spolu s rýchlostnou cestou R7 dnes schválila vláda. Rozhodla o desiatkach kilometrov cesty za viac ako miliardu eur. Kde sa objavia prvé stroje?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vieme, kadiaľ povedie obchvat Bratislavy
Zdroj: Dnes24.sk

Po rokoch príprav dnes vláda rozhodla a minister Ján Počiatek môže podpisom zmluvy s firmou Cintra odobriť výstavbu D4 a R7, v hodnote viac ako miliardy eur. Financovanie projektu bude prebiehať formou PPP modelu.

Prečítajte si aj:Zmluvu môžu podpísať, obchvat dostal od vlády zelenú

„V prvej fáze by sa mal stavať úsek cesty R7 od Dunajskej Lužnej po križovatku Ketelec,“ uviedol Peter Podstupka, riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva dopravy. Rýchlostná cesta by sa mala napojiť na súbežne vybudovanú D4 od Ketelca po Raču.

V rámci projektu Diaľnice D4 a Rýchlostnej cesty R7 sa bude realizovať časť nultého obchvatu Bratislavy, a to v úsekoch diaľnice D4 Jarovce – Ivanka sever a Ivanka sever – Rača.

„Vybudovanie diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 ako komplexného riešenia, ktoré podľa dopravných prieskumov pomáha nielen tranzitnej a prímestskej, ale aj vnútromestskej doprave, bude podstatným prínosom pre riešenie dopravnej situácie v celom dotknutom regióne,“ dôvodí ministerstvo dopravy.

Samotný začiatok zemných prác je uvedený na 1. september tohto roku.

„Nádväzný úsek diaľnice D4 sa plánuje vybudovať až v rámci ďalšej etapy spoločne s tunelom Karpaty v stavbe Diaľnica D4 Rača – Záhorská Bystrica,“ uvádza web obchvatbratis­lavy.sk, informačný portál ministerstva dopravy.

Súčasťou projektu D4, R7 je takisto vybudovanie časti rýchlostnej komunikácie R7 v rámci úsekov Bratislava Prievoz – Ketelec, Ketelec – Dunajská Lužná a Dunajská Lužná – Holice.

Prečítajte si aj: Na stavbe obchvatu a rýchlostnej cesty by sa stroje mali objaviť už na jar

Stroje by sa mali na trase stavby objaviť už 1.marca

Podľa zverejneného harmonogramu by sa stroje najskôr mali objaviť na Biskupickom ramene v Podunajských Biskupiciach a to už začiatkom marca. Bude tu prebiehať príprava pozemkov na realizáciu dohodnutých „kompenzačných opatrení“.

Nakoľko výstavba diaľnice prechádza cez Dunajské a Biskupické luhy, ktoré patria do chránenej krajinnej oblasti, výstavbe musia predchádzať kompenzačné opatrenia. Sú zamerané na to, aby znížili negatívny vplyv stavby.

Ich úlohou je nahradiť vyrúbaný lesný porast ako potenciálny hniezdny biotop, zničené trávne porasty ako potravný biotop a narušené vodné plochy, rovnako ako potravný biotop pre vzácne druhy vtákov – ako napríklad bocian čierny, haja tmavá, či orliak morský.

Opatrenia, ktoré sa začnú vykonávať už počas nasledujúcich mesiacov zahŕňajú zmeny pozemkov na lesné v katastrálnych územiach obcí Čunovo a Rusovce, zatrávnenie pozemkov v Podunajských Biskupiciach či sprietočnenie Biskupického ramena a nahradenie priepustu mostom.

Za realizáciu projektu kompenzačných opatrení bude zodpovedať koncesionár.

Nové odpočívadlá

Vybudovanie odpočívadiel na R7: Odpočívadlo Blatná na Ostrove v úseku Dunajská Lužná – Holice. Umiestnenie dvoch odpočívadiel je navrhnuté približne na 14. kilometri. Ľavostranné odpočívadlo bude určené pre dopravu smerom na Bratislavu a pravostranné odpočívadlo určené pre dopravu smerom na Holice.

Odpočívadlá na Diaľnici D4 : Odpočívadlo Rovinka v úseku Ketelec – Rovinka Dve odpočívadlá sú umiestnené približne na 8.kilometri. Ľavostranné odpočívadlo pre dopravu smerom na Rusovce a pravostranné odpočívadlo určené pre dopravu smerom na Ivanku pri Dunaji.

Ministerstvo dopravy v zverejnenom materiáli na rokovanie vlády tvrdí, že vybudovaním diaľnice sa podarí splniť požiadavky občanov v okolí hlavného mesta aj satelitných obcí, ktorí upozorňujú na neudržateľný stav dopravy.

Zdroj foto: obchvatbratis­lavy.sk

Vizualizácie obchvatu Bratislavy
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM