ts Krimi

OBRAZOM: Vandalizmus neobišiel ani Dunajskú promenádu

Novootvorená Dunajská promenáda na Dvořákovom nábreží je ďalšia v poradí, ktorá padla za obeť vandalom.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vandalizmus neobišiel ani Dunajskú promenádu
Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu 3. júla primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal so starostom Starého Mesta Radoslavom Števčíkom slávnostne odovzdali Dunajskú promenádu Bratislavčanom.

Ešte skôr, ako stihli primátor so starostom prestrihnúť pásku, na Matušíkov múrik a lavičky s logom mesta sa podpísal ďalší bratislavský „umelec“.

Záchrana Matušíkovho múrika

„Som rád, že sa nám podarilo zachrániť Matušíkov múrik. Je to mimoriadne cenný bratislavský artefakt, vyrobený zo spišského travertínu. Je veľmi obľúbeným stavebným materiálom, evokuje letnú pohodovú náladu, pretože odráža slnko, pohlcuje teplo,“ tešil sa zo zreštaurovaného múrika v nedeľu primátor.

To ešte ale nevedel, že balustrádový múrik aj lavičky prešli novšími zmenami. Zase sa potvrdilo staré známe bratislavské: Všetko nové a pekné v meste ošpatnieva pod rukami vandalov.

Ako v nedeľu uviedol primátor, investor múrik dlho čistil, bol kompletne chemicky očistený a opieskovaný a výsledkom bol naozaj krásne zreštaurovaný pórovitý travertín tak, ako má byť, ako si ho Bratislavčania pamätajú.

Populárny travertín

V Bratislave je spišský travertín veľmi populárny, použitý je na stavbách ako Hotel Devín, Prior alebo Dom lodníkov.

„Tlačili sme na to, aby ten múrik neskončil ako staromestský podchod, ktorý nechal môj predchodca celý zastriekať. Travertín tam úplne zničil,“ spomína primátor.

Čítajte aj: OBRAZOM: Vyčíňanie pseudoumelcov v Bratislave nemá konca

Graffiti na Matúšikovom múriku
12
Galéria
Foto: t s / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM