Rôzne

OBRAZOM: V našich lesoch môžete stretnúť neobyčajného živočícha

Bratislavský lesopark je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Viac ako tritisíc hektárová plocha sa tiahne od Železnej studničky cez kolibské lesy, Kačín, Lamač až po Raču. Vedeli ste, že pri rannej prechádzke tu môžete stretnúť vzácnu zver?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: V našich lesoch môžete stretnúť neobyčajného živočícha
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty

Bratislavské mestské lesy sú domovom nejedného chráneného živočícha. Ak máte šťastie, v blízkosti Vydrice môžete stretnúť vzácneho obyvateľa Bociana čierneho (Ciconia nigra).

Tento jedinečný operenec uprednostňuje pokoj a hniezda si rád stavia v tichých lesoch vo vysokých starších porastoch. Na Slovensku sa odhaduje výskyt Bociana čierneho na 400 – 600 párov. V jeho jedálničku nechýbajú ryby či obojživelníci z potokov, riek a jazierok, no nepohrdne ani vodným hmyzom.

Tok Vydrice ponúka Bocianovi čiernemu ideálne podmienky pre život v našich lesoch. Ak chceme aj naďalej tohto krásavca vídať, akákoľvek ťažba v tejto oblasti by mala byť eliminovaná. Ťažba totiž môže mať za následok opustenie hniezda bociana, v horšom prípade odstavenie mláďat.

Čítajte aj: Bratislavské legendy: Rodinný podnik v lesoparku na Kolibe funguje už desaťročia

Mestské lesy prišli nedávno s projektom vybudovania mokradí na území lesoparku. Okrem iného vybudovali už informačné tabule, náučné chodníky a vyhliadkový mostík. Mokrade a rybníky sú domovom množstva chránených živočíchov.

Ak sme pozorní, pri skorých ranných prechádzkach môžeme v mestských lesoch stretnúť aj diviaky, srnky a veveričky. Ak sa nebudú cítiť ohrozené, radi vám aj zapózujú.

Čítajte aj: Bratislavský lesopark je obľúbená oddychovo-rekreačná zóna, s jarou sa v ňom prebúdza nový život

Bratislavský lesopark
16
Galéria
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM