Alexandra Húsková Kultúra

OBRAZOM: Útroby prečerpávacej stanice v Zimnom prístave

Objekty Zimného prístavu patria medzi unikáty. Nahliadnite spolu s nami do priestorov prečerpávacej stanice z roku 1904.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Útroby prečerpávacej stanice v Zimnom prístave
Zdroj: Jakub Ďurinda

Kedysi to bol jeden z najväčších prístavov v strednej Európe, konali sa v ňom aj Medzinárodné dunajské veľtrhy, na ktorých okrem výrobkov predstavovali najmodernejšie inovácie, existuje od roku 1897. Prístav je dnes jedným z posledných zvyškov najstaršej priemyselnej zóny v Bratislave v okolí Továrenskej a Bottovej ulice.

Zimný prístav by raz mohol byť súčasťou promenády.

Lodná dielňa z roku 1943 je veľkolepá prízemná hala obdĺžnikového tvaru z tehlového muriva a nosnou rámovou železobetónovou konštrukciou.

Využívala sa na opravovanie lodných častí. Dodnes je v nej autenticky zachované technické vybavenie – mostový žeriav. Lodný výťah je technické zariadenie slúžiace na vyťahovanie plavidiel pri ich údržbe. Pozostáva zo siedmich koľajových dráh s poháňacími mechanizmami a strojovne. Vybudovaný bol pravdepodobne v 30. rokoch 20. storočia.

Uvedené pamiatky sú v dobrom technickom stave, autenticky zachované. Na Slovensku sú unikátne. Spolu s pamiatkami tzv. Starým domom lodníkov a Čerpacou stanicou odpadových vôd tvoria celok dokumentujúci významný fenomén plavby na Dunaji.

V našej galérii si môžete pozrieť zábery zo starej prečerpávacej stanice z roku 1904 v bratis­lavskom Zimnom prístave.

Slúžila na prečerpávanie odpadových vôd z mesta do Dunaja – keď bola hladina v Dunaji vyššie ako úroveň odpadových vôd, bolo treba odpadovú vodu „prehodiť“ do Dunaja.

Z pôvodného technologického zariadenia sa zachovali čerpadlá a niekoľko menších strojov, namiesto ich pôvodných elektrických pohonov dnes stoja dieslové agregáty zo 60-tych rokov a novšie elektromotory. Stanica bola v prevádzke až do roku 1992

Stanica sa nachádza sa v prízemí domu, ktorý susedí v tesnej blízkosti Mosta Apollo, na dvoch poschodiach bývajú súkromní vlastníci bytov.

Čítajte aj: OBRAZOM: Cvernovka končí a s ňou aj desiatky umelcov a ich tvorivé zázemie

Národné kultúrne pamiatky

Vo februári minulého roku vyhlásilo ministerstvo kultúry dva objekty Zimného prístavu v Bratislave, Dielne lodnej a Výťahu lodného, za národné kultúrne pamiatky. Spomenuté objekty vyhlásil pôvodne za pamiatky 10. septembra 2014 Pamiatkový úrad SR. „Keďže však proti tomuto rozhodnutiu podali odvolanie dvaja účastníci konania – Slovenská plavba a prístavy a Verejné prístavy, definitívne muselo rozhodnúť práve ministerstvo kultúry,“ uviedlo ministerstvo kultúry.

Dielňa lodná a tiež Výťah lodný sa tak priradili k ďalším objektom bratislavského Zimného prístavu, ktoré v minulosti ministerstvo kultúry vyhlásilo za NKP – konkrétne Starý dom lodníkov a Prečerpávaciu stanicu.

Čítajte aj: Lekáreň u Salvatora – atraktívne priestory za zavretými dverami

Zdroj:Klub ochrany technických pamiatok, Čierne diery

Prečerpávacia stanica v Zimnom prístave
6
Galéria
Zdroj: Jakub Ďurinda
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM