Alexandra Húsková Rôzne Rôzne

OBRAZOM: Unikátne zábery výstavby budovy RTVS

V roku 1965, 5. apríla sa začala výstavba areálu Slovenskej televízie v Mlynskej doline. I. etapa bola dokončená 25. novembra 1970, II. etapa s výškovou budovou bola dostavaná 11. decembra 1975, pri príležitosti 30. výročia Slovenského národného povstania. III. etapa sa dokončila v roku 1981.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Unikátne zábery výstavby budovy RTVS
Zdroj: TASR

Budova Slovenskej televízie je výšková budova v Bratislave v katastrálnom území mestskej časti Karlova Ves.

V roku 1961 bol výhercom architektonickej súťaže o nový komplex Slovenskej televízie, ktorá dovtedy sídlila na viacerých miestach v Bratislave, architekt Jozef Struhař.

Bola dostavaná v roku 1975, má 28 poschodí a výšku 108 metrov, dlho to bola najvyššia budova v Česko-Slovensku. V televízii pracovalo približne 1400 tvorivých a technických pracovníkov.

Železobetónové obloženie a farebný obraz

Na záberoch uvidíte prvé pracoviská „v novej budove televízneho strediska“. V priestoroch, ktoré vybudovali nákladom 135 miliónov korún, sa nachádzali tri štúdiá na ploche 900 metrov štvorcových vrátane technického vybavenia a dve samostatné vysielacie pracoviská pre umelecký štáb. Okrem toho sa tam už nachádzali aj moderné zariadenia na vysielanie farebného obrazu.

Stavba najvyššej prevádzkovej budovy v Československu, objektu tvorby televízneho programu, sa v bratislavskej Mlynskej doline realizovala nákladom 150 miliónov korún a bola riešená ako oceľový skelet so železobetónovým jadrom.

„Pre väčší architektonický účinok navrhli projektanti po obidvoch zvislých bokoch budovy šikmé železobetónové steny.“ Oproti pôvodne projektovanému mozaikovému obkladu sa tak, podľa vtedajších vyjadrení, ušetrilo vyše milióna korún.

Súčasnosť

V súčasnosti je už výšková budova prázdna. Vo februári 2015 sa zamestnanci z výškovej budovy v Mlynskej doline presťahovali, v posledných rokoch už nespĺňala potrebné technické a bezpečnostné predpoklady. Výšková budova bola pred sťahovaním obsadená na menej ako 40 percent a pracovalo v nej približne 180 zamestnancov.

Zamestnanci RTVS sídlia v nových administratívnych priestoroch, ktoré vznikli prestavbou bývalého zdravotného strediska televízie v bratislavskej Mlynskej doline.

Výšková budova nedávno poslúžila hasičom na taktické cvičenie. Viac si prečítajte tu: Zo strechy budovy RTVS evakuovali zraneného vrtuľníkom. Asistovali hasiči aj záchranári

Výstavba budovy RTVS
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM