Kultúra

OBRAZOM: Toto priniesli 41. Bratislavské jazzové dni. Bonusom tohto ročníka bude štvrtý festivalový deň

Francúzsky úvod, americký záver. Taký bol program tretieho, záverečného večera 41. ročníka Bratislavských jazzových dní, ktoré ponúkol nedeľný večer (25.10.). Tohtoročné "džezáky" už síce patria minulosti, ale podľa mnohých ohlasov fanúšikov ponúkli opäť špičkový jazz.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Toto priniesli 41. Bratislavské jazzové dni. Bonusom tohto ročníka bude štvrtý festivalový deň
Zdroj: TASR

Nedeľný večer začínal francúzsky hráč na kontrabas Stéphane Kerecki. Organizátori tak po dlhom čase pozmenili tradíciu, keď úvod večera patril slovenskému interpretovi. Kerecki študoval ekonómiu a potom aj hudbu na Consevatoire national supérrieur de musique et de danse v Paríži; rozhodnutie po skončení štúdií padlo na hudbu.

Na svojom konte má šesť vydaných albumov, najnovší Nouvelle Vague z roku 2014 mu priniesol najväčší úspech aj viacero ocenení, medzi nimi Cenu Francúzskej jazzovej akadémie a Cenu za najlepšiu nahrávku v súťaži Victoire du jazz 2014. Skladbami z tejto platne sa na pódiu Incheby prezentoval Kerecki Quartet.

Medzinárodne najúspešnejšia

Francúzsku štvoricu striedala štvorica talianska. Luca Ciarla Quartet je originálna a medzinárodne najúspešnejšia talianska jazzová skupina súčasnosti. Luca Ciarla je špičkovým jazzovým huslistom s nezameniteľným štýlom a neobyčajnou žánrovou pestrosťou, na pódiu mu výborne sekundoval akordeonista Vince Abbracciante.

Ich koncerty charakterizujú originálne melódie a aranžmány, v ktorých sa stretáva súčasný jazz so stredomorskou etnickou hudbou. V Bratislave uviedli hlavne skladby zo svojho aktuálneho albumu ViolinAir. Odozva publika na ich vystúpenie bola viac ako priaznivá.

Charizmatická Marla

Po temperamentných Talianoch prišla na pódium americká speváčka Marla Glen. Charizmatická Marla je ťažko porovnateľná s inými hudobníkmi s bluesovými koreňmi, okrem svojho hlasu prináša funkovú energiu, výbušnosť, radosť z hudby a ženské emócie. Vyrastala v americko-jamajsko-mexickej rodine v Chicagu na tej istej ulici, na ktorej bývali aj Muddy Waters a B. B. King. Už v detstve hrala na rôzne nástroje.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Bratislavské jazzové dni 2015 majú za sebou prvý večer

Na súťažnej jam-session v New Orleanse vyhrala prvú cenu, vďaka ktorej si zahrala vo Francúzsku. V mestečku Niort aj ostala, založila si kapelu a vydala s ňou debutovú platňu This Is Marla Glen. Platňa bola za krátky čas dvojnásobne zlatá a dvojnásobne platinová a Marla sa stala senzáciou deväťdesiatych rokov. Na prelome tisícročia si dopriala päťročnú prestávku. V roku 2003 sa vrátila na pódiá a vydala veľmi úspešný album Marla Glen And Friends. Do Bratislavy prišla predstaviť nový album Tricks & Tracks.

„Marla podporuje svoju aj zvláštnym imidžom, čo je tiež dôležité, je to súčasť šoubiznisu. Má hlas Louisa Armstronga, vyzerá ako džentlmen v čiernom obleku s klobúkom, pritom je to žena a spieva blues. Ale hlavne spieva piesne, ktoré idú z jej srdca, do pesničiek dáva svoje emócie,“ povedal organizátor podujatia Peter Lipa.

Hviezdne americké kvarteto

Záver tretieho večera patril americkej skupine Fourplay. Vydala 13 albumov, bola nominovaná na cenu Grammy a niekoľkokrát počas svojej kariéry viedla jazzovú hitparádu časopisu Billboard. Fourplay je hviezdne americké kvarteto súčasného jazzu. Traja zo štyroch členov Fourplay – klávesista Bob James, basový gitarista Nathan East a bubeník Harvey Mason sú spolu od začiatkov skupiny.

Od roku 2010 je gitaristom Fourplay Chuck Loeb. Ich koncerty sú skvelým zážitkom, tlieskajú im fanúšikovia na vypredaných koncertoch po celom svete. Skladby Silver Streak, December Dream, Max-O-Man, Quicksilver, Horace či Silverado mali veľkú odozvu aj v bratislavskom hľadisku. Nemohol chýbať prídavok vo forme skladby Westchestler Lady. Po ňom, päť minút pred polnocou, nasledoval už iba rozchod a diskusie o uplynulom ročníku.

„Fourplay sú štyria vynikajúci muzikanti, každý z nich má bohatú sólovú kariéru, takže by tu mohli hrať aj každý ako sólista. Hrajú hudbu, ktorú v Amerike často nazývajú ako smooth jazz, tá je v Európe málo známa,“ spresnil Lipa.

Bonusom 41. ročníka Bratislavských jazzových dní bude štvrtý festivalový deň, ktorý sa uskutoční v utorok 27. októbra v Starej tržnici.

Predstaví sa americká speváčka a basová gitaristka Esperanza Spalding s projektom Emily's D+Evo­lution. Bude to prvý koncert tejto svetovej hviezdy v strednej Európe. Pred Esperanzou vystúpia talentovaná Slovenka Sisa Fehérová a poľská formácia Grzegorz Karnas Quartet.

Prečítajte si tiež: Druhý večer Bratislavských jazzových dní patril Jurajovi Griglákovi

Bratislavské jazzové dni 2015
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM