Tomáš Stupavský Rôzne

OBRAZOM: Takto vyrastá utečenecký tábor na slovensko-rakúskej hranici

Včera Slovenskom prebehla, možno pre niekoho šokujúca informácia, že pri hraničnom priechode Petržalka – Berg bude dočasne bývať 60 utečencov zo Sýrie. Už v pondelok sa začali stavebné práce a tak sme sa boli na výstavbu tábora pozrieť aj my.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Takto vyrastá utečenecký tábor na slovensko-rakúskej hranici
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Nové obydlie pre sýrskych utečencov vzniká na rozsiahlej nevyužívanej ploche len niekoľko metrov od slovenskej hranice. Už dnes tam stojí asi 30 modrých „obytných kontajnerov“ a na ďalšie postupne pribúdajú. Výstavbu realizuje maďarská stavebná firma, no objednala si ju rakúska obec Berg.

V novom tábore by mali žiť utečenci, ktorí migrujú sami, ale aj početné rodiny. Ubytované by tu mali byť len deti staršie ako desať rokov, nakoľko škôlka a základná škola v obci majú obmedzené kapacity. Migranti budú mať zabezpečenú 24 hodinovú starostlivosť. Celé ubytovanie by malo fungovať maximálne tri roky.

Imigranti však nebudú môcť prekročiť slovenské hranice. Pre TASR to potvrdilo Ministerstvo vnútra SR, podľa ktorého v tomto prípade platí Dublinský dohovor. „Ak sa žiadatelia o azyl v Rakúsku, ubytovaní v rakúskych zariadeniach, dostanú na územie SR a budú zadržaní, Slovensko ich vráti naspäť do Rakúska,“ povedala Michaela Paulenová z ministerstva vnútra.

Fotografie ako sa stavia utečenecký tábor nájdete vo fotogalérii.

Viac o výstavbe tábora sa dočítate tu: Na hranici Petržalka – Berg sa začal stavať tábor pre utečencov

Utečenecký tábor na slovensko-rakúskej hranici
11
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM