Správy Samospráva

OBRAZOM: Staré Mesto ožilo fašiangovými slávnosťami. Rozvoniavali klobásky a varené víno

Hviezdoslavovým námestím sa už od rána niesla vôňa a atmosféra tradičnej zabíjačky. Mestom prešiel aj tradičný fašiangový sprievod v maskách.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Staré Mesto ožilo fašiangovými slávnosťami. Rozvoniavali klobásky a varené víno
16
Galéria
Zdroj: TASR

Staré Mesto pripravilo pre obyvateľov aj návštevníkov Bratislavy fašiangové slávnosti. Napriek chladnému počasiu prilákali do ulíc mnoho ľudí. Nielen deti sa tešili najmä z tradičného sprievodu v maskách.

Vône, farby, chute

Už zdiaľky ste mohli zacítiť vôňu zabíjačky a počuť zvuky veselej zábavy účastníkov sprievodu v maskách. Popoludní priblížil tradičné fašiangové zvyky Vajnorský okrášľovací spolok. Deti sa mohli zahrať a zabaviť na fašiangovú tému v v Zichyho paláci, kde ich čakali tvorivé dielne.

Pozornosť pútala temperamentná ľudová kapela, ktorá vyhrávala pred reštauráciou Zylinder. Svoje miesto si tam našiel aj stánok s pravými domácimi klobáskami a veľkými kaďami s ovarom. Na svoje si prišli aj milovníci sladkého, ktorí si mohli zamaškrtiť na fašiangových domácich šiškách s marhuľovým džemom. O kúsok ďalej sa k sebe v drevenej ohrade tlačili malé roztomilé prasiatka.

Fašiangy v mestách

Do konca prvej svetovej vojny sa o fašiangovú zábavu v mestách starali remeselnícke cechy a hlavnými organizátormi boli tovariši. Oslavy sa väčšinou konali v dome majstra, pretože tu sa vítali noví tovariši, ktorým poskytli krátkodobé ubytovanie. Museli však uspieť v rôznych skúškach. Jednotlivé cechy organizovali aj uličné sprievody. Mlynári behali na chodúľoch, debnári krútili nad hlavami obručami a podobne.

Fašiangy Staré Mesto
16
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM