Adriana Banásová Rôzne

OBRAZOM: Spomienkový akt pri príležitosti 71. výročia Slovenského národného povstania

Viacerí politickí predstavitelia, veľvyslanci, prezident ale aj širšia verejnosť vzdali dnes poctu jednému z najdôležitejších momentov našej histórie – Slovenskému národnému povstaniu (SNP). 71. výročie tejto dôležitej udalosti si pripomenuli kladením vencov na Námestí SNP.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Spomienkový akt pri príležitosti 71. výročia Slovenského národného povstania
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Spomienkového a pietneho aktu sa zúčastnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, ktorý bol zároveň spoluorganizátorom podujatia či primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Obaja sa po úvodnej hymnickej piesni a akte kladenia vencov prihovorili verejnosti.

Frešo v príhovore skonštatoval, že Slovenské národné povstanie (SNP) je azda najsvetlejším aktom v našej histórii, lebo sme sa jasne prihlásili k ideám slobody a demokracie. „Je to akt, o ktorý sme sa potom v budúcnosti opierali. Či už v roku 1968, alebo v roku 1989. Stalo sa súčasťou našej národnej DNA vzoprieť sa útlaku a nespravodlivosti,“ vyhlásil.

Podľa Freša je SNP pre súčasnú generáciu silným odkazom, že kdekoľvek na svete zbadáme, ako niekto siaha na slobodu, demokraciu alebo chce zabíjať skupiny obyvateľov, je nutné zakročiť. „Nemožno tolerovať žiadne zlo, žiadne násilie, hlasy proti demokracii,“ do­dal.

Ivo Nesrovnal podotkol, že SNP nebolo len vystúpením proti nacionalizmu či fašizmu, ale predovšetkým vystúpením za slobodu a demokraciu.

Svoj názor vyjadril aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec: „Ozbrojené vystúpenie nášho ľudu proti útlaku a neslobode počas SNP potvrdilo, že Slovensko a Slováci patria do spoločenstva antifašistickej koalície vo svete. Aj keď bolo SNP potlačené, dva mesiace viazalo nemecké vojenské sily, ktoré nemohli byť nasadené na východnom fronte. Rozhodnutie povstať proti fašistickému agresorovi nebolo ľahké ani bezbolestné. Svoju daň zaplatili aj civilisti. Za pomoc partizánom, prípadne za účasť v povstaní fašisti vypálili 102 slovenských dedín a osád.“

Hoci ide o dôležitý medzník našej histórie, námestie nebolo ani zďaleka zaplnené tak, ako to býva napríklad počas protestov či iných akcií. Dnešnej spomienky sa zúčastnilo len niekoľko desiatok občanov, zväčša staršieho veku. Veniec na námestie položili okrem prezidenta Andreja Kisku či predsedu vlády SR Roberta Fica aj viacerí veteráni SNP.

Fotografie z dnešnej spomienkovej slávnosti nájdete v galérii.

71. výročie SNP
1
Galéria
71. výročie SNP
36
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM