Rôzne Správy

OBRAZOM: Sihoť bude bohatšia o nové stromy. Na ostrov vysadia šesťsto topoľov

Voda, ktorá sa ťaží ostrove Sihoť je jednou z najkvalitnejších na Slovensku a v celej strednej Európe. Ako zásobáreň pitnej vody ho využívajú od roku 1886.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Sihoť bude bohatšia o nové stromy. Na ostrov vysadia šesťsto topoľov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na ostrov Sihoť pribudnú nové stromy. Práve dnes začali s výsadbou prvých topoľov. Celkovo ich bude šesťsto.

Ochrana vodného zdroja

"Ostrov Sihoť je dôležitý vodný zdroj a lužný les a tomu prispôsobujeme všetky aktivity na ostrove,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Štátny podnik LESY SR vysadia v týchto dňoch na ostrove približne šesťsto stromov topoľa čierneho. Pôjde o pôvodný druh topoľa.

LESY SR a Bratislavská vodárenská spoločnosť hľadali systémové riešenie, aby ešte viac posilnili spôsob starostlivosti o les. Obnovená ťažba by v budúcnosti mala prebiehať iba na minimálnej ploche ostrova. Nemala by presiahnuť 1 hektár. Na prvom mieste bude ochrana vodného zdroja a kvalita vody.

Ostrov pred neželaným účinkom veľkej vody a vetra najlepšie chráni práve les. Počas 130 rokov prevádzkovania vodárenského zdroja na ostrove Sihoť bol na ňom preto stále udržiavaný kompaktný porast.

Najkvalitnejšia voda v strednej Európe

Ministerka Gabriela Matečná ešte v apríli tohto roku požiadala štátny podnik LESY SR o zastavenie výrubu stromov s cieľom nájsť systémové riešenie. Koncom jari prebehlo na ostrove tzv. prvé zalesňovanie. Išlo o umelú obnovu lesa po vykonanej ťažbe.

Momentálne je už celá plocha takmer zalesnená. Novovysadené stromy sú chránené proti zveri ochrannými manžetami.

Ostrov Sihoť sa ako zásobáreň pitnej vody využíva od roku 1886. Vodu dodáva do mestských častí Karlova Ves, Devín a Staré Mesto. Vďaka geologickému zloženiu pôdy a podložia na ostrove, je na ňom ťažená voda jednou z najkvalitnejších na Slovensku a v celej strednej Európe.

V súčasnosti sa na Sihoti nachádza 13 kopaných a 33 vŕtaných studní. Na ostrove platí pásmo hygienickej ochrany 1. stupňa.

Zalesnenie na ostrove Sihoť
7
Galéria
Zdroj: mpsr
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM